Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Der bør være grænser for bitcoin-rusen

»Skal kryptovalutaerne anerkendes som andet end glasperler, skal der regulering af markedet til.« Fold sammen
Læs mere
Foto: BENOIT TESSIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sammenligningen med den finansielle verdens hidtil største boble – den hollandske tulipanmani i 1600-tallet – er for så vidt både rammende og underholdende, og alligevel er nutidens spekulation i den såkaldte »kryptovaluta« bitcoin et potentielt økonomisk blændværk af helt andre dimensioner.

Det er på tide, at myndighederne får øjnene op for, hvad der foregår i dette pyramidespil og sætter grænser.

Tulipanløg blev i 1600-tallet pludselig en modedille, som alle investerede hele formuen i, fordi de håbede på en hurtig gevinst. Prisen blev drevet op af en kort sæson og et lavt udbud af løg, indtil ballonen viste sig at være en løgn og udløste en nationaløkonomisk krise. Bitcoin opnår i denne tid en tilsvarende hysterisk høj værdi drevet af et sindrigt udbud, hvor der kun frigives et bestemt antal elektroniske mønter i døgnet. Det forlener bitcoin med et skær af noget eksklusivt. Det kan dog vise sig at være en slags moderne glasperler, som tilsammen lige nu er værdisat til flere hundrede milliarder kroner og fylder nyhederne verden rundt.

Både private og professionelle investorer må for så vidt investere i lige, hvad de har lyst til. Man skal bare være opmærksom på, at det kan være den største omgang varm luft pakket pænt ind, som finansmarkederne nogensinde har set. Det er lidt som værdien af hønseringe i skolegården. Nu foregår det bare elektronisk og med sindsoprivende beløb og enorme udsving inden for få øjeblikke, og danske og internationale myndigheder er i vildrede om, hvordan de skal forholde sig til fænomenet. Er det overhovedet rigtige valutaer? Skal vi omfavne dem for at få dem lukket ind i en reguleret verden?

Seneste eksempel på forvirringen er beretningen i Berlingske Business om, at Skat i 2014 – da bitcoin var et afgrænset fænomen uden særlig værdi – skal have givet tilsagn om, at eventuelle gevinster er undtaget fra beskatning, fordi der ikke er tale om en egentlig valuta. Men da der nu tydeligvis er tale om spekulation, bliver beslutningen taget op til revision.

Teknologien bag kryptovalutaerne – blockchain – anerkendes som en banebrydende måde at håndtere komplicerede finanstransaktioner. Den kan meget vel blive en central del af fremtidens finansielle markeder, og flere banker har set mulighederne.

På den anden side ser radikale tilhængere af kryptovaluta teknologien som en måde at løsrive økonomien fra staters regulering og bankernes profit og håndtering af vore dages elektroniske penge. De vil med andre ord opløse nationerne og institutionerne, som garanterer almindelige menneskers værdier og købekraft.

Så længe nogen tror på bitcoins værdi – de fleste sansynligvis uden at kende til de ideologiske overtoner – kan kursen fortsætte sit vanvittige ridt. Det kan også ende med et brag.

Skal kryptovalutaerne anerkendes som andet end glasperler, skal der regulering af markedet til, og revolutionsromantikken kastes over bord. Og så skal man selvfølgelig betale skat af gevinsten som med al anden spekulation.