Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Den nye grønne virkelighed

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange i Danmark – navnlig dem, der ikke kender noget det private erhvervsliv – forestiller sig, at nye grønne job kan føre Danmark ud af krisen. Og der er da også job i udvikling af ny miljøvenlig teknologi og klimatilpasning. Men som vi kunne læse i Berlingske i går, rammes også den grønne omstilling af den økonomiske krise. Siden 2008 er vores eksport af grønne produkter og løsninger faldet med omkring 18 procent. Intet tyder på, at den vil stige. For den grønne omstilling – især omlægningen til vedvarende energi – er kun gennemførlig med store statstilskud. Og i disse krisetider har staterne ikke råd til at binde milliarder i halen på grønne løsninger.

De økonomiske vismænd har tidligere analyseret Danmarks grønne erhvervssektor. De nåede frem til, at for hvert et nyt job vi skaber i den grønne industri, nedlægger vi to i det øvrige erhvervsliv. Det har sammenhæng med, at den grønne omstilling udløser så store ekstra omkostninger i form af energiafgifter og andre afledte omkostnings-forhøjelser, at betydelige dele af dansk erhvervsliv ikke længere er konkurrencedygtigt internationalt. Mange virksomheder i Danmark betaler op til fire gange så meget for energien som deres konkurrenter i de øvrige EU-lande. Og hvad endnu værre er. Som Berlingske for nylig dokumenterede omsætter de energitunge virksomheder for 92 mia. kr. og beskæftiger 38.000 ansatte, Disse virksomheder vil på sigt rykke til lande, hvor deres produktion slet ikke foregår så miljøvenligt som i Danmark. Med det resultat, at CO2-udledningen stiger i stedet for at falde.

For nylig har de økonomiske vismænd i deres årlige miljøpolitiske redegørelse gjort klart, at den grønne omstilling i Danmark hverken giver mening økonomisk eller klimamæssigt. Økonomisk straffer vi os selv og taber velfærd. Effekten på klimaet af Danmarks og EUs bestræbelser for at reducere CO2-udledningen er umålelig. Den globale opvarmning begrænses kun med 0,18 grader frem mod år 2100.

Alligevel kan der være årsager til at forfølge en ambitiøs energi- og klimapolitik. Alle danskere er tilhængere af et rent miljø, naturbevarelse og beskyttelse af biodiversiteten. At der foregår en global opvarmning, som verden må forholde sig til, er også ubestrideligt. Men spørgsmålet er, hvor meget Danmark skal pine sig selv for spille rollen som klassens grønne duks. Som erhvervspolitisk strategi giver det næppe mening. Det viser de nye eksporttal. Og det sikkerhedspolitiske argument om, at vi skal gøre os uafhængige af olie fra ustabile regimer i Mellemøsten, er også svækket. Nye store forekomster af skifergas gør os mindre afhængig af forsyningerne fra de arabiske lande.

Det er på tide, at politikerne bag energiforliget forholder sig til den nye grønne virkelighed. Det må undersøges om de klimapolitiske mål Danmark har sat sig, er realistiske at opnå indenfor en acceptabel økonomisk ramme. I energiforliget er den grønne omstilling i høj grad bundet op på dyr og ineffektiv vindenergi. Men skal vi gennemføre en grøn omstilling, som ikke sender os alle på fattiggården, må de grønne teknologier kappes, så vi finder frem til de bedste og billigste løsninger.