Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Den nøgne sandhed

»Lad os ikke være mere puritanske end nødvendigt – slet ikke på andres vegne.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Snart kolde Farver i Sky og Vand, snart nøgne Piger ved hver en Strand.« Thøger Larsen skrev sin sommervise i 1923. I de brølende 20ere med deres opsving, optimisme og åbenbart en god portion nudisme blandet ind.

Kloden har ændret sig indtil flere gange siden da. Nogle gange i en retning med mindre nøgenhed på strande og stræder. Andre gange mod større tolerance – som i 1970erne med deres ølejre og frisindede festivaler.

Læs også: Københavns Kommune siger ja til nøgne kvinder på Nytorv

Strømningen i de seneste år har entydigt stået i tildækningens tjeneste. Vi ser stadigt flere afklædte individer i annoncer for nye bryster eller deodoranter. Alt imens tendensen i det virkelige liv har gjort topløs badning og amning af spædbørn på offentlige steder til et relativt sjældent syn.

Udviklingen kan ses over det meste af verden. Man hyller sig i stof og venter med amning til tider og steder med ensomhed. Selv den arabiske tilsløring af kvinder har først for alvor taget fart inden for de seneste årtier.

En vigtig grund til den nye puritanisme findes vel i idealet om den slanke linje. Hvis vi skal vise vores sande jeg offentligt, skal vi se ud som modeller. Dét gør de færreste mænd eller kvinder trods alt. Modemedier og ungdomsblade kan med fordel modvirke det unaturlige og trykke flere fotos af mennesker med almindelige mål.

Men vi kan også lettet trykket på hinanden udefra. Blande os en smule mindre i hinandens udseende på strandene og stræderne. Glæde os over medborgere, der føler sig frie i vores selskab og måske ligefrem slikker sol uden en trevl på kroppen.

Læs også: Mathilde fotograferer nøgne kvinder: »Vi har fået en snerpet holdning til kroppen«

»Female Beauty« er en aktuel udstilling på Nytorv i København. En serie med Mathilde Grafströms fotos af 71 kvinder uden tøj. Serien har været mødt af modstand og kontroverser. Nogle fandt den endda blufærdighedskrænkende.

Men åbningen mandag eftermiddag fandt sted i god ro og orden og med rammende ord af kulturminister Bertel Haarder:

»Vi ser blod og mord på TV i bedste sendetid, men nøgne kroppe er tilsyneladende anstødeligt,« sagde kulturministeren. »Man kan undre sig over, at det er et problem at udstille nøgenhed i Danmark, når man ser utrolig meget nøgenhed alle steder. Der findes for mange mennesker, der er utilfredse med deres krop, fordi man sammenligner med modebranchens forfærdelige kvindeidealer. Som vi mænd i øvrigt ikke er tilhængere af.«

Kulturministeren er en god Venstremand fra det sønderjyske og har rundet de 70 år. Når selv han finder frygten for den frie krop overdrevet, må der være noget om snakken.

Vi kom nøgne til verden. Almindelig pli gør et vist mål af påklædning nødvendig. Og dagene med opholdsvejr er vel heller ikke blevet flere siden Thøger Larsens tid. Men lad os ikke være mere puritanske end nødvendigt – slet ikke på andres vegne.