Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Den græske tragedie

»Man kan være enig eller uenig om meget i EU. Men når man er med i to væsentlige alliancer, EU og NATO, så forpligter det.«

Grækenland spiller et meget højt spil i øjeblikket med landets åbenlyse tilnærmelse til Rusland under en af de værste kriser siden Den Kolde Krig. Grækenlands nye venstreorienterede regering under ledelse af premierminister Alexis Tsipras udfordrer ikke bare hele grundlaget for EUs og Den Internationale Valutafond IMFs redningsplaner for den græske økonomi ved at ville genåbne forhandlingerne om vitale dele af programmerne og nægte at betale gælden af som aftalt. Grækerne udfordrer også hele det udenrigspolitiske system ved at antyde, at de overvejer at blokere for nye sanktioner mod Rusland.

Man kan være enig eller uenig om meget i EU. Men når man er med i to væsentlige alliancer, EU og NATO, så forpligter det. Så svigter man ikke sine allierede, når de står midt i en krise med Rusland – en krise som i værste fald kan kaste Europa tillbage til Den Kolde Krigs dage. Men grækerne har i den seneste tid vist en bekymrende tilgang ikke alene til deres økonomiske forpligtelser over for EU og IMF. Den nye græske regering har spillet ud med et fuldstændig uhørt forslag om, at Den Europæiske Centralbank ECB, EU og IMF skal afskrive en tredjedel af landets gæld, hvilket selvfølgelig er blevet afvist.

Læs også: Grækenland er tættere på at blive sænket af Standard & Poor's

Grækerne spiller helt tydeligt på krisen med Rusland i et forsøg på at opnå det, de gerne vil – en tilgivelse helt eller delvist for det rod, de økonomisk har kastet sig selv ud i for snart mange år siden.

Den første ambassadør, som Tsipras modtog efter sin udnævnelse, var Ruslands repræsentant i Grækenland. Og Tsipras var selv i Moskva sidste år midt under krisen mellem EU og Moskva, hvor han fordømte netop sanktionspolitikken. Så det er ikke uventet, at den nye græske regering så åbenlyst forsøger at splitte EU og sabotere de aftaler, som tidligere græske regeringer selv har været med til at indgå med EU ved at true med at støtte Rusland.

Og det er intet under, at Rusland øjner en chance for at sætte lus i skindpelsen på de europæiske lande. Russerne lokker Grækenland med fordelagtige handelsaftaler især på landbrugsområdet, hvis de støtter den russiske position i EU. Den nye græske regering forsøger samtidig at anvende det gamle kneb med at antyde, at man skam har andre muligheder, hvis ikke EU giver efter for grækernes krav til gældsafvikling. Men spørgsmålet er, om græsk afpresning er nået til det punkt, hvor et græsk exit af euro-zonen er en beklagelig udgang på krisen. Det ville være en græsk tragedie. Men på en række områder også en europæisk. Derfor bør der kæmpes for at holde grækerne i fælleskabet.

Læs også: Obama ser frem til at samarbejde med Grækenland

Vil det være et tab? Måske kun et mindre tab økonomisk. Politisk er det altid et tab at miste et land, som helt afgjort er en del af Europa kultur og fortid. Men hvis man selv mener, at man ikke længere er en del af Europa, så er det enhver stats suveræne valg. For det er helt afgørende for EU, at alle står sammen i kriser. Uanset om de er økonomiske eller politiske.