Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

De vrede vælgeres reaktion

»De vrede mænd og kvinder har fået nye argumenter i den amerikanske valgkamp efter briternes nej.«

Foto: ODD ANDERSEN

Briternes nej til EU har bekræftet amerikanerne i én ting: De står ikke alene med deres angst og bekymring for fremtiden. De står ikke alene med en fornemmelse af, at politikerne, der styrer deres liv, plejer »egne« interesser og ikke »folkets«. De står ikke alene, når de kræver, at politik fremover skal besluttes tættere på folk og ikke afgøres af »bureaukrater« i det fjerne Washington eller det lige så fjerne Bruxelles.

Så enkelt kan man vælge at se på briterne afgang fra EU og på de vrede amerikaneres begejstring for Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, der netop fører kampagne på folks angst for globaliseringen, tabet af arbejdsplader og bekymringen for indvandring.

De vrede mænd og kvinder har fået nye argumenter i den amerikanske valgkamp efter briternes nej. Sammenligningen med briternes træthed af politikerne i Bruxelles ligger hos amerikanerne ligefor. Washington styres ifølge dem også af verdensfjerne politikere og embedsmænd, der har deres på det tørre og ikke oplever at skulle leve af en timeløn på ti dollars i timen. Hvis man altså er heldig at have et job og ikke har oplevet at blive sat skakmat på arbejdsmarkedet af en illegal indvandrer, der kun får syv dollars i timen.

Det skal nok gå altsammen, lyder mantraet fra Washington. Det er i hvert fald det, de vrede vælgere hører. Men de vrede og bange i Storbritannien og i resten af Europa har fået følgeskab af amerikanerne i en lignende situation. Og stemmesedlen vil blive brugt ved præsidentvalget i november til netop at vælge den person, man mener har løsningen.

For amerikanske politikere har Trump været et chok. Trump er en regelbryder. Han er totalt ligeglad med love og sædvane. Han kører sit eget løb. Og vælgerne elsker ham for det. Han siger lige det, der passer ham uden at miste vælgere. Og både for Demokraterne og hans kolleger i Det Republikanske Parti er han en prøvelse. For han er uden konventioner og takt og tone, men siger de mest uhyrlige ting. Vælgerne holder af ham, fordi han netop taler lige ud af posen om de problemer, der er deres hverdag.

Så den britiske afstemning har sendt chokbølger igennem Demokraterne og Republikanere. De sidstnævnte håber stadig, at Trump bliver udkonkurreret på partiets konvent. Sandsynligheden for, at det sker, er ikke stor. Derfor er de amerikanske politikere i begge partier i vildrede. Det er selvfølgelig ikke holdbart, at politik i USA eller i Europa afgøres på baggrund af angst og frustrationer over det politiske system. Det kommer der sjældent noget konstruktivt ud af. Politik drives fremad af skarpe meningsudvekslinger baseret på politiske synspunkter begrundet i facts. Ikke under indflydelse af politikerlede. Derfor forestår der en stor opgave for de mange seriøse politikere både i USA og i Europa. Der skal lyttes noget mere til det, folk ønsker. Kun på den måde sikrer man en sund politisk proces. Det haster i USA, hvor debatten længe har været styret af følelser og ikke af fornuft. Og også i Europa for den sags skyld.