Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

De vælger Vesten – men hader vores levevis

»Der sker en radikalisering i indvandrermiljøerne, når selv et generøst samfund som Sverige kan rammes.«

Foto: ODD ANDERSEN

Hvorfor dette humanistiske land, der aldrig har været kendt for at være de første, der deltager i krige hverken i Mellemøsten eller andre steder i verden? Sverige har derimod taget imod tusindvis af flygtninge og givet dem mad, husly, arbejde og undervisning. Svenskerne har om nogen været de »hjertevarme« skandinaver, der åbnede døren for folk i nød.

Statsminister Olof Palme levede ikke forgæves med sin ihærdige indsats for at redde hele verden fra ondskaben. »Folkhemmet« blev et hjem for mennesker på flugt og for folk, der bare ville væk fra fattigdom.

Derfor opfattes det også af svenskerne som dybt uretfærdigt, at netop deres land rammes af terror. For når man ikke har gjort nogen fortræd, er der ingen logik i, at terror skal ramme svenskerne. Det, der skete i fredags, da en stjålet øl-bil blev kørt ind i stormagasinet Åhléns midt i Stockholm nogle få hundrede meter fra kongeslottet, må derfor være en fejltagelse.

Sandheden er bare, at terroren rammer vilkårligt. Det er gale mennesker, der udøver terror. I dette tilfælde en usbeker, som var nægtet opholdstilladelse, men befandt sig ulovligt i Sverige. Han og lignende personer vil ramme Vesten for at ødelægge frihedsværdierne og demokratiet. De vælger at bo i Vesten, men hader hele vores levevis. Der er derfor ingen logik i, at ekstreme islamister forsøger at slå svenskere og alle andre ihjel for at vinde en eller anden fiktiv krig mod Vestens værdier, når de vælger at bo her. Nu var det Sveriges tur.
Den slags »lavpraktiske« terroraktioner, som vi her har set, er lige så farlig som de store, planlagte aktioner mod lande, som deltager aktivt i kampen mod terror. De sidste er ofte aktioner, der er organiseret med brug af sprængstoffer og tit med flere terrorister, som arbejder sammen. Begge dele er farlige. Men den nye tendens med »bare« at stjæle en lastbil og køre den ind i en menneskemængde er desværre yderst virkningsfuldt. Den »tilfældige« terror rammer der, hvor man mindst venter det.

Det er derfor vigtigt for Sverige ikke at lade sig lulle ind i den politiske korrekthed. Sverige er en del af Vesten og lige så stort et mål som andre lande, der er mere aktive i bekæmpelsen af terror. Svenskerne har fået en brat opvågnen det seneste par år med en massiv tilstrømning af fremmede.

Indvandring er selvfølgelig ikke ensbetydende med terror. Men desværre må man konstatere, at der sker en radikalisering i indvandrermiljøerne, når selv et generøst samfund som Sverige kan rammes. Så er islamisme ikke opstået som følge af racisme og marginalisering af muslimer i Vesten, men er et værdisystem i sin egen ret, som ikke er skabt af Vestens dårligdomme.
Svenskerne og alle vi andre skal gøre os det klart, at vores værdier ikke er givne og indlysende for alle, og at vi skal kæmpe for at opretholde dem. Det kræver en åben og ærlig debat, som Sverige desværre i alt for mange år ikke har haft, hvilket ikke mindst den politiske udskamning af Sverigedemokraterna er et vidnesbyrd om.