Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Da du holdt i køen på motorvejen, ændrede det dansk udenrigspolitik

Danmark er tjent med en udenrigspolitik, der principfast håndhæver danske værdier. Derfor fortjener Samuelsens sanktioner mod Iran ros.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fortjener ros for, at han holdt fast i, at vores demokratiske værdisæt ikke kan krænkes på dansk jord. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Danmark er et lille land, men man er aldrig for lille til at sætte sine værdier højt. Til at kæmpe for de rettigheder og den sikkerhed, som borgerne i Danmark må forvente, og for den suverænitet, som Danmark, som nationalstat, skal værne om.

Det viser sagen om EUs sanktioner mod Iran, som trådte i kraft tirsdag efter et solidt og bemærkelsesværdigt diplomatisk arbejde fra det danske udenrigsministerium.

Indsatsen fortjener stor ros. For Danmark er tjent med en udenrigspolitik, hvor vi bærer danske værdier ud i verden, og principielt holder fast i, at vores demokratiske værdisæt ikke kan krænkes på dansk jord.

Det gode diplomati tager mange hensyn, men med denne sag viser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at vores værdier skal være tydelige retningsmarkører for dansk diplomati. Ikke kun eksport og økonomiske interesser, men også værdier, som er så rodfæstede i det danske demokrati, at vi ikke kan gå på kompromis med dem. Danmark skal ikke finde sig i, at fremmede magter – i dette tilfælde Iran – planlægger attentater på dansk jord. Derfor er sanktioner mod Iran helt på sin plads. Ligesom ytringsfriheden ikke skulle knægtes under Muhammed-krisen. Dertil er værdierne for centrale komponenter i vores demokratiske grundpiller for vigtige.

»For Danmark er tjent med en udenrigspolitik, hvor vi bærer danske værdier ud i verden, og principielt holder fast i, at vores demokratiske værdisæt ikke kan krænkes på dansk jord.«


Forud er gået et usædvanligt forløb, som for offentligheden begyndte, da mange sad fast i motorvejskøer 28. september 2018, da politiet uden varsel lukkede Sjælland ned. Siden er Danmark gået forrest i en diplomatisk indsats om at samle lande for sanktioner mod Iran.

I Holland viser det sig nu, at to personer er blevet dræbt på hollandsk jord af iranere. Reaktionen fra den hollandske regering har i flere år været tavshed af frygt for konsekvenserne ved at råbe op. Ikke mindst set i lyset af vigtigheden af den atomaftale, som alle EU-lande med rette er interesserede i at beholde.

Den hollandske reaktion understreger blot vigtigheden af det danske diplomatiske initiativ.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen. Initiativet over for Iran er et skridt i den rigtige retning, men på mange områder er dansk udenrigspolitik fortsat gennemsyret mere af pragmatisme end idealer. Se blot på vores tilgang til Kina, hvor ikke mindst Tibet-sagen er udtryk for dette. Det samme gør sig gældende over for Saudi-Arabien, hvor pragmatismen er herskende i hensynet til at sikre handelsforhold. Derfor kan man heller ikke tale om en større kursændring i dansk udenrigspolitik, men at en værdipolitisk sag som denne optager kræfterne i Udenrigsministeriet er glædeligt.

Selvfølgelig kan indholdet også diskuteres. For hvad vil sanktionerne reelt have af konsekvenser? Sandsynligvis vil tiltagene ikke være til enorm gene fra Iran, men EUs signal om, at der må trækkes en grænse, er på sin plads. Udenrigsminister Anders Samuelsen har fået meget kritik for sin indsats på Asiatisk Plads, men i dette tilfælde fortjener han og det diplomatiske korps ros.

Sanktioner må aldrig eksekveres hovedløst eller naivt, og derfor er det kun glædeligt, at flere eksperter slår fast, at sanktionerne er tilrettelagt, så de ikke sætter indsatsen omkring den vigtige atomaftale over styr. En aftale, som Danmark og EU fortsat har en stærk interesse i. Når den kan fastholdes, samtidig med, at vi markerer kritik med konsekvenser over for iranerne, så udfører Danmark diplomatisk håndværk, når det er bedst.

METTE ØSTERGAARD