Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Clintons troværdighed

Det er ubegribeligt for mange amerikanere, at en så erfaren politiker som Hillary Clinton kunne finde på at anvende en privat server.

Hillary Clintons troværdighed har fået et knæk. Et alvorligt et oven i købet. For selv om FBI ikke har kunnet finde beviser for, at hun med forsæt har omgået reglerne om email-sikkerhed i de godt fire år, hun var udenrigsminister, så har hun ifølge samme myndighed udvist »ekstrem« skødesløshed, da hun anvendte sin egen private server og sin egen private email.

Hillary Clinton har flere gange sagt, at det var en klar fejl, at hun brugte den private server. Men det er ubegribeligt for mange amerikanere, at en så erfaren politiker som Hillary Clinton kunne finde på at anvende en privat server. En privat email kunne man åbenbart diskutere dengang, for det var en gråzone. Men en privat server.

Det giver kun én forklaring for de rigtigt mange amerikanere, der mener, at hun er utroværdig. Og det er, at Hillary Clinton ligesom sin mand, Bill Clinton, ikke spiller efter de regler, der er i samfundet, men mener, at der gælder andre regler for dem. Kritikerne kan tæppebombe Clinton-parret med, hvordan de har forsøgt at opstille deres egne spilleregler. Sagerne har gennem tiderne hobet sig op. Men sagen med serveren er for disse vælgere det klareste bevis for, at Hillary Clinton er hamrende ligeglad med loven og med regler – skrevne og uskrevne.

Det faktum, at der ikke bliver rejst sag mod hende på trods af, at hun har sat statens sikkerhed over styr ved oven i købet at lade mails klassificeret som »tophemmeligt« ligge på sin private server, er også komplet uforståeligt for mange amerikanere. Det kan godt være, at man ikke har kunnet finde beviser for et »forsæt« i hendes handlinger. Men mange amerikanere mener, at FBIs undersøgelser har vist, at der har været så mange uregelmæssigheder i det her forløb, at man i det mindste skulle prøve sagen.

Nu er Hillary Clinton præsidentkandidat, så det er let at drage den konklusion, at man af politiske årsager lader sagen være. Og så er der lige det med, at hendes mand, Bill Clinton, forleden gik direkte ind i justitsminister Loretta Lynchs fly under en mellemlanding i Phoenix, hvor Bill Clinton også opholdt sig, og indledte en samtale med den justitsminister, der som øverste anklagemyndighed skulle afgøre, om der eventuelt skulle rejses sag mod Hillary Clinton. De talte ganske vist om golf og børnebørn, siger de begge. Men mange amerikanere tror ikke på den forklaring.

Tilbage står, at Hillary Clinton, en erfaren politiker, USAs tidligere førstedame og tidligere senator for staten New York, i sin tid som udenrigsminister brød reglerne og satte statens sikkerhed i fare. Åbenbart ikke med forsæt trods hendes store erfaring. I øvrigt ignorerede hun også advarsler fra ministeriet. Parallelt med denne sag er der også en anden kørende om en påstået sammenhæng mellem familiens Clinton Foundation og udenrigsministeriet, da hun var udenrigsminister. Så Clinton kan meget vel ende med, at hendes troværdighed lider et nyt knæk.