Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Blodig jul i Europa

»Selv om det kan være svært, skal vi fortsætte vores levevis og fastholde troen på vores liberale demokratiske værdier.«

Et skilt ved Gedächtniskirche udtrykker sorg over de dræbte. Foto: AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så skete det igen. Med mindre end to uger tilbage af 2016 blev Europa igen genstand for terror. Denne gang gik det ud over uskyldige handlende på et julemarked i Berlin, hvor en lastbil kørte direkte ind i en menneskemængde og slog mindst 12 ihjel. Nøjagtigt samme fremgangsmåde blev i sommer brugt på Bastilledagen i Nice. Her blev 86 mennesker dræbt, og Islamisk Stat påtog sig dengang skylden, ligesom terrorgruppen tirsdag aften hævdede at stå bag angrebet i Berlin, efter et forløb, hvor tysk politi kort tid efter hændelsen pågreb en pakistansk flygtning, blot for at løslade ham igen i løbet af tirsdagen.

Politiske modstandere af Angela Merkel har ikke været sene til at rive kansleren hendes nu herostratisk berømte flygtninge-udsagn »Wir schaffen das« i næsen. »Det er Merkels dødsofre!« rasede Marcus Pretzell, der er et fremtrædende medlem af højrefløjspartiet Alternative für Deutschland, AfD, på Twitter.

Også den britiske tidligere UKIP-leder Nigel Farage og hollandske Geert Wilders gav Merkels flygtningepolitik skylden.De udtalelser kom ganske vist før politiets meldinger om, at man havde fanget den forkerte mand. Men med udmeldingen fra IS må man formode, at Merkels kritikere står inde for dem.

Angrebet vil ikke kun beskæftige politifolk og efterretningstjenester, men også sætte fokus på strømmen af flygtninge og immigranter og formentlig på EU-landenes manglende evne til at samarbejde, når det brænder på. En stigende del af europæerne mener, at jo flere mennesker, man tager imod, des større risiko er der for at komme til at lukke terrorister ind i landet. Og des større risiko er der for overgreb som dem, vi så i Köln nyårsnat. Næste års valg i både Frankrig og Tyskland vil utvivlsomt bære præg af den dagsorden.

2016 har i det hele taget stået i usikkerhedens, voldens og terrorens tegn, og der er ikke grund til at tro, at 2017 bliver fredeligere. Det er sandt, at Islamisk Stat er under voldsomt pres i Syrien og Irak, hvor IS har oprettet sit såkaldte kalifat, men desværre vil det ikke forhindre gruppen i fremover at begå terror i bl.a. Europas storbyer. Og selv om IS har været den mest opsigtsvækkende terrorbevægelse de senere år, må vi ikke begå den fejl at tro, at IS er de eneste, der ønsker de liberale demokratier det ondt.

Der er ikke noget at sige til, at folk bliver bange, når sagesløse mænd, kvinder og børn bliver myrdet midt på gaden af galninge. Det er netop det, der er målet med terroren. Mens automatrifler og bomber er nok så frygtindgydende, er tanken om, at et enkelt menneske uden træning eller forudgående kontakt til terrornetværk til hver en tid kan forvandle en tilfældig lastbil til et mordvåben, rædselsvækkende.

Vi må ikke lade vores politik diktere af terroristerne, og selv om det kan være svært, skal vi fortsætte vores levevis og fastholde troen på vores liberale demokratiske værdier. Dem har verden brug for flere af, ikke færre. Og det er med dem i hånden, at vi skal komme terroren til livs.