Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Beskyt Europas jøder

»Bekæmpelsen af jødehadet bør være en aktiv del af den selvrefleksion og den politiske, ideologiske og følelsesmæssige bearbejdelse, som er i gang ovenpå de dramatiske hændelser i den franske hovedstad.«

PLUS-historie. Chikane, anti-semitisme, terror. Frankrigs jøder vælger i stadig større tal at flytte væk. Fire af sidste uges terrorofre begraves i Israel. (se Ritzau historie 120816) People hold up signs during a rally in Jerusalem, January 11, 2015, to show support for the French nation and the Jewish community in France, following the shootings by gunmen at the offices of the satirical weekly newspaper Charlie Hebdo, the killing of a police woman in Montrouge, and the hostage taking at a kosher supermarket at the Porte de Vincennes. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu coupled a show of solidarity with France on Sunday with a reminder to shaken French Jews that Israel is keen to welcome them as immigrants. The signs read, "I am Charlie" (L) and "I am a Jew of France". REUTERS/Ronen Zvulun (JERUSALEM - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Fold sammen
Læs mere
Foto: RONEN ZVULUN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis 100.000 jøder forlader os, vil Frankrig ikke længere være Frankrig. Den franske republik vil blive dømt som en fiasko.

Sådan sagde den franske premierminister Manuel Valls i et interview før terrorangrebet mod Charlie Hebdo sidste onsdag. Og han gentog budskabet foran det jødiske supermarked, hvor der dagen efter udspandt sig et blodigt gidseldrama, der kostede fire franske jøder livet. De begraves i dag i Israel. Jøderne betyder noget særligt for Frankrig – og for Europa – af flere årsager, ikke mindst de historiske. Havde det været 100.000 spaniere, der forlod Frankrig, havde det ifølge Manuel Valls ikke haft samme symbolske betydning. Og det har han ret i.

Udtalelserne fra premierministeren falder på baggrund af, at jøder i tusindtal i disse år forlader Frankrig på grund af chikane, hærværk og overfald begået af muslimer. Omkring 7.000 valgte i 2014 en enkeltbillet til Israel som følge af den accelerende antisemitisme. I Frankrig bor der i dag omkring 600.000 jøder, og landet huser den største jødiske befolkningsgruppe uden for Israel efter USA. Frygten blandt de franske jøder er især taget til efter skudattentatet og drabet på tre jødiske børn og en lærer i Toulouse i 2012.

Læs også: Netanyahu: Franske jøder skal opfatte Israel som deres hjem

Et samfund skal måles på, hvor god det er til at beskytte sine mindretal, hvad enten de er etniske, religiøse, seksuelle eller andet. Europas historiske arv betyder oven i det en særlig forpligtelse til at passe på sine jødiske minoriteter. Derfor er det ulykkeligt, at så mange jøder ikke længere føler sig hjemme i Frankrig, De må og skal beskyttes, og bekæmpelsen af jødehadet bør være en aktiv del af den selvrefleksion og den politiske, ideologiske og følelsesmæssige bearbejdelse, som er i gang ovenpå de dramatiske hændelser i den franske hovedstad. Indtil videre har de franske sikkerhedsmyndigheder udkommanderet op mod 5.000 politibetjente til at beskytte 717 jødiske skoler over hele landet. Er det ikke nok, må flere være på vej.

Vold og chikane mod jøder tager til, hver gang Israel ligger i åben krig med palæstinensere og arabiske naboer, som det skete sidste sommer, hvor israelsk militær igen slog til mod Gaza. Det vidner om, at man i nogle yderligtgående muslimske kredse ikke skelner mellem religion og politik. Vold er aldrig acceptabel i et demokrati, men at angribe europæiske jøder på grund af en krig mellem Israel og Hamas kan kun ses som et forsøg på at få konflikten til at sprede sig og gøre den til en altomfattende religionskrig. Og det må ikke lykkes.

Læs også: Nyhedsoverblik - Charlie Hebdo

Herhjemme er antallet af chikaner mod jøder ligeledes vokset. I 2013 blev der registreret 43 antisemitiske handlinger, hvoraf fire var direkte overfald. Chikanerne kulminerede foreløbig sidste år, da fire maskerede mænd trængte ind på den jødiske Carolineskolen og skrev antijødiske slagord på skolens vægge. Dengang blev den københavnsk politiker Rasmus Jarlov (K) udsat for skarp kritik fra venstreføjen, fordi han tillod sig at arrangere en demonstration til støtte for de danske jøder. Tiden har vist, at der er brug for mange flere af den slags tilkendegivelser af sympati, hvis Europa skal bevare sine jødiske minoriteter.