Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Berlingske mener: Udskriv det valg

ARKIVFOTO 2014 af Helle Thorning-Schmidt, Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl (tv). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med statsministerens nytårstale står det klart, at hun og regeringen ikke har tænkt sig at foretage sig ret meget det næste halve år ud over at vente på det mest gunstige tidspunkt til at udskrive valg til Folketinget. Og det er trist, for Danmark har brug for at komme videre. Med en tale fuld af løfter om flere udgifter til velfærden, flere på dagpenge og en mere klassisk alt for velkendt socialdemokratisk kurs, har Helle Thorning-Schmidt reelt skudt valgkampen i gang. Men Danmark har ikke hverken tid eller råd til en reformpause det næste halve år. Derfor bør statsministeren hurtigst muligt trykke på valgknappen, få renset luften og tage opgøret om den fremtidige kurs for landet.

Dansk økonomi kører i slæbegear med meget lave vækstrater. Og selv om statsministeren i sin tale bebudede nye forslag, der skal få gang i den økonomiske vækst, så vil det næppe være noget, der batter. Problemet er, at regeringen med sin finanslov for i år har spændt samfundsøkonomien så hårdt, at der ikke er plads til de nødvendige vækstinitiativer. Man har prioriteret at udvide de offentlige udgifter og dele gaver ud i et forlig med venstrefløjen frem for at sætte væksten og bedre vilkår for erhvervslivet øverst på dagsordenen.

Desuden står det nu klart, at reformprocessen er gået helt i stå. Der kommer ikke flere reformer af de tunge og dyre danske velfærdssystemer på denne side af et valg. I hvert fald ikke af den slags, som styrker dansk økonomi. Helle Thorning-Schmidt nævnte dog i talen, at hun gerne så et nyt dagpengesystem, hvor flere kan blive på dagpenge. Med meldingen lægges der op til en direkte tilbagerulning af den dagpengereform, som VK-regeringen fik vedtaget i 2010, og det er der på ingen måde brug for.

Jo, på nogle områder – bortset fra væksten – er der tegn på, at det går lidt bedre med dansk økonomi, som statsministeren nævner. Men det skyldes først og fremmest de reformer af dagpenge, tilbagetrækning, efterløn og så videre, som den foregående regering stod for sammen med Radikale og DF. Det er uden sammenligning, de reformer, der har udvidet arbejdsstyrken til gavn for den økonomiske holdbarhed allermest. Også selv om statsministeren i udlandet ynder at prale med, at Danmark er gået »reformamok.«

Det er positivt, at regeringen tilsyneladende vil gøre en indsats for at få flere udlændinge og asylansøgere i arbejde ved at kræve, at de blandt andet arbejder for deres kontanthjælp. Men hvordan? Og med hvilke redskaber er uklart. Hvad der til gengæld står klart er, at integrationen af indvandrere på det danske arbejdsmarked har slået fuldstændig fejl, når næsten halvdelen af alle indvandrere fra ikke-vestlige lande i aldersgruppen 30-59 år er på offentlig forsørgelse, Og det trods masser af godhjertede forsøg på at forbedre integrationen. Her står både den nuværende og kommende regering over for en kæmpe udfordring, som ikke løses med nogle få nye redskaber for det kommunale jobcenter.