Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Berlingske mener: Stå fast, Thorning

KRIGSERKLÆRING. Enhedslisten øjner en chance for at omstøde dagpengereglerne sammed med DF ved de kommende finanslovsforhandlinger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad skal man med fjender, når man har den slags som venner. Sådan må statsminister Helle Thorning-Schmidt for tiden tænke i sit stille sind. Kammeraterne i fagbevægelsen har iværksat en kampagne for at få ændret i dagpengereglerne, det samme har de tidligere nære venner i SF, socialdemokratiske borgmestre er gået i offensiven, og i går kunne vi her i avisen fortælle, at Enheds­listen er gået i gang med direkte at fiske efter u­tilfredse social­demokratiske medlemmer af Folke­tinget.

Enhedslisten lægger nu et forslag frem om en midlertidig forkortelse af optjeningsperioden for dagpenge­modtagere, som støttes af SF og Dansk Folkeparti, og som er designet til at udstille Social­demokraternes binding til den radikale regerings­partner. Med lidt held håber Enheds­listen ligefrem at kunne splitte den kriseramte social­demokratiske folketingsgruppe, hvilket der allerede er tegn på kan lykkes. Sådan hygger de sig i den røde lejr, og jo mere de slås om dag­pengene, desto dybere bliver krisen for S.

Man kan kun opfordre Helle Thorning-Schmidt og den nye radikale leder, Morten Østergaard, til at stå urokkeligt fast og ikke give efter for det massive pres. Den reformkurs, som den tidligere regering indledte, og den nuværende har fortsat, har været til stor gavn for Danmark og dansk økonomi – og for de arbejdsløse. Det er slet ikke til diskussion. I dag kan vi se, at det er de lande i EU, som har taget fat på at reformere deres velfærdssystemer, og som har sørget for, at der er færre på offentlig forsørgelse, der kommer frelst gennem krisen, mens andre hænger fast i dyndet.

Hvis regeringen i efteråret for at please venstrefløjen går i gang med at rulle dagpenge­reformen tilbage, vil det være dybt ulykkeligt, et uheldigt signal til omverdenen, og det vil trække flere ud af arbejdsmarkedet, hvor alle prognoser peger på, at der er brug for det modsatte.

Når Enhedslisten, SF, fagbevægelsen og S-borgmestrene spiller så højt spil, er det først og fremmest, fordi de har indset, at det sandsynligvis er sidste chance for at få lempet dagpengereglerne i mange år. Det kommende valg er tilsyne­ladende allerede tabt, og det er nu – i dette efterår – eller aldrig. De politiske forlig omkring finansloven, som der er lagt op til i de kommende måneder, er formentlig de sidste inden valget, og hvis Lars Løkke Rasmussen – hvad alt tyder på – genvinder regeringsmagten, så vil en forlængelse af dagpengeperioden ikke stå på dagsordenen de næste mange år. I venstrefløjens kamp mod uret gælder alle kneb.

Fagbevægelsen og SF har i ugevis kørt en falsk kampagne, som går ud på at fortælle, at over 40.000 mennesker er faldet ud af dagpengesystemet. Og mange har sikkert gyst ved tanken om de stakkels arbejdsløse, som har mistet deres forsørgelse og må gå fra hus og hjem. Sandheden er, at langt de fleste er blevet samlet op af andre systemer – blandt andet arbejdsmarkedsydelse og uddannelsesydelse, eller de er kommet i arbejde. Reelt er det kun knap 5.000, der på papiret står uden forsørgelse som følge af den kortere dagpengeperiode. De må formodes at leve af en ægtefælles indkomst, opsparing eller sort arbejde.

Den kortere dagpengeperiode virker, som den skal. Flere kommer i arbejde, og mange af dem, der ikke gør, har vist sig at have mange andre problemer end ledighed, viser tal fra Dansk Arbejdsgiverforening. Dagpengesystemet er et forsikringssystem, som skal være for dem, der er midler­tidigt ledige og klar til at tage et arbejde, ikke en parkeringsplads for personer, som på grund af psykiske og fysiske skavanker, misbrug eller andet ikke kan tage et arbejde. De må hjælpes andre steder. Stå fast, Thorning.