Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Berlingske mener: Skybrud over blå blok

»Løkke kan trøste sig med, at rød blok om muligt er endnu mere samspilsramt.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil være synd at sige, at sommeridyllen har sænket sig over blå blok op til regeringens et års fødselsdag. Tværtimod er der sommerligt skybrud over den borgerlige lejr, som fredagens Berlingske afdækker. Lige nu lader alle op til den afgørende prøve på blå bloks evne til samarbejde, der kommer ved efterårets historiske 2025-forhandlinger. Hvis de bryder sammen, styrer vi direkte mod en krise, der kan udløse et folketingsvalg. Omvendt vil det uden tvivl tilsammen løfte regeringen og blå blok, hvis de fire partier når et robust resultat.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har det seneste år skabt solide resultater sammen med først og fremmest Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative. Ganske vist har Venstre indrykket prangende annoncer, der både fejrer regeringens forlig og viser, at meget er lavet med partier på kryds og tværs, bortset fra Enhedslisten. Men først og fremmest har blå blok sammen leveret.

Alligevel må statsministeren være ægte bekymret over, at han trods en jernhård disciplin i embedet fortsat slås med manglende personlig popularitet, og at vælgerne siver i Venstres sløje meningsmålinger op til jubilæet lørdag. Alle fire blå partier har haft deres at slås med. Håbet må være, at DF og Liberal Alliance for alvor lærer at affinde sig med, at begge parter skal kunne finde plads i et samarbejde med Venstre. Smertensbarnet er de Konservative, der synes i gang med en nedsmeltning samtidig med en svigtende erkendelse af, at kompromis må der til, hvis landet skal regeres .

Det er ellers kun godt halvandet år siden, at formændene for DF, LA og K var »hemmelige« gæster på Venstres landsmøde. Under store klapsalver opstod en god og gemytlig stemning og en klar vilje til at nå resultater. Et år efter folketingsvalget og en regeringskrise senere, er det simpelthen for sølle, at de fire partiledere ikke er i stand til at mobilisere et større sammenhold. Løkke kan trøste sig med, at rød blok om muligt er endnu mere samspilsramt, særligt i udlændingepolitikken, hvor flygtninge- og migrantkrisen har fået Socialdemokratiet til at rykke sig væk fra partiets allierede i rød blok. Men det er en ringe trøst. En regering har serveretten, oppositionen er tilskuer.

Når de store 2025-forhandlinger om skat, økonomi og reformer skal samles i en ny langtidsaftale om de overordnede rammer for dansk økonomi, forventer blå vælgere selvsagt, at partierne når et resultat. Selvfølgelig betoner de fire partier noget forskelligt. Men et bæredygtigt kompromis bør kunne skrues sammen. Det vil uden tvivl indebære stramninger af udlændinge- og integrationspolitikken. Sammen med reformer, der øger arbejdsudbuddet og gør erhvervslivet mere konkurrencedygtigt, må der kunne blive råd til at lette skatten i top og bund, så der opnås større rimelighed for dem, der betaler for, at den nære velfærd bliver finansieret.

Der venter en så vigtig eksamen til efteråret, at det mildt sagt er tåkrummende pinligt, som flere politikere i blå blok anonymt taler samarbejdet ned. Men det er udtryk for virkelighedsbilledet bag kulissen. Til gengæld tilsiger sund fornuft, at DF-V-LA-K samles og skaber resultater. En risiko for et folketingsvalg, som kan bringe bringe rød blok tilbage med dens evindelige slagsmål om udlændingepolitik og økonomisk politik, burde virke som en øjenåbner her dagen før, regeringen fylder ét år.