Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Berlingske mener: Prisen for at vælte Løkke er steget

»Det, der er på spil for de partier, der dagligt rasler med sablerne, er ikke længere kun gedigne skattelettelser, en strammere udlændingepolitik og tiltrængt vækstpakke, og hvad der ellers ligger i helhedsplanen af borgerligt kernegods. Nu er der også et skattestop for boligejerne på bordet.«

Anders Samuelsen ohg Lars Løkke Rasmussen ved Folketingets åbning 4. oktober 2016. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Statsminister Lars Løkke Rasmussen forhøjede indsatsen med en ekstra stak jetoner, da han i sin åbningstale føjede et nyt skattestop for boligejerne til forhandlingerne om sin 2025-plan. Detaljerne fremlægges først senere, men målet er, at også den voksende kommunale grundskyld bliver omfattet af et skattestop, og at boligejere ikke skal frygte for højere skatter som følge af de nye ejendomsvurderinger. Det er en stor lettelse for mange skatteplagede boligejere, som i årevis har set skatten bare vokse og vokse.

Hvis det da ellers bliver gennemført? Det er nemlig fortsat usikkert. Trusler om valg, dronningerunder og mistillidsvotum rumsterer stadig på Christiansborg. Forhandlingsklimaet i blå blok er iskoldt, og ingen kan reelt sige, hvordan folketingsåret ender.

Én ting er dog sikker: Med regeringens udspil omkring boligskatten er prisen for at vælte Lars Løkke Rasmussen steget betydeligt. Det, der er på spil for de partier, der dagligt rasler med sablerne, er ikke længere kun gedigne skattelettelser, en strammere udlændingepolitik og tiltrængt vækstpakke, og hvad der ellers ligger i helhedsplanen af borgerligt kernegods. Nu er der også et skattestop for boligejerne på bordet. Lettelsen kan hurtigt forvandles til skuffelse.

Hvis ikke Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og regeringen finder en løsning på den langvarige diskussion om topskatten, så ryger det hele på gulvet. Og hverken vælgerne, det borgerlige Danmark eller erhvervslivet vil se med milde øjne på et sammenbrud i forhandlingerne til fordel for et valg i utide og derefter et muligt regeringsskift.

Statsministeren holdt en stærk åbningstale både indholdsmæssigt og visionært. Den viste, at man sagtens kan have store ambitioner, selvom man står i spidsen for en smal mindretalsregering, der indimellem vakler mere end godt er. Den udvidede helhedsplan, som var et gennemgående tema i talen, fik nyt liv, og udstillede den socialdemokratiske oppositions totale mangel på konkrete politiske forslag og forestillinger om, hvor Danmark skal bevæge sig hen.

Det danske samfund er blevet stærkt, velfungerende og rigt, fordi skiftende regeringer i årtier har gennemført reformer, der har tilpasset det til den økonomiske virkelighed. Det er den kurs, Lars Løkke Rasmussen fortsætter, og det er den, Mette Frederiksen tilsyneladende ønsker at sætte i stå. Resultatet af at sidde på hænderne og afvise nye reformer, der kan udvide de økonomiske råderum, er ikke status quo. Det er at rulle Danmark baglæns. Og det er at give vælgerne falsk tryghed, hvis man lover, at intet bliver lavet om.

Den økonomiske vækst i Danmark er desværre i disse år så svag, at Danmark bliver overhalet af sine naboer, og – som statsministeren understregede – ikke er i stand til at overlade et samfund til næste generation, som er stærkere og rigere end i dag. Ligesom med ejendomsvurderingerne og omlægningen af PSO’en er det en bunden opgave at få væksten i gang igen. Med sin åbningstale har Lars Løkke Rasmussen grebet fat om roret og vist, at han ikke lader sig skræmme hverken af dem, der truer med at vælte ham, eller af dem, der lover stilstand. Forhåbentlig vil besindelsen indfinde sig. Der er meget på spil.