Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Berlingske mener: Nu gælder det om at holde motoren varm, Løkke

Med indgåelsen af forlig om finansloven for næste år, er der muligvis tændt et håb om, at de fire borgerlige partier også kan finde sammen om skattelettelser, udvidelse af arbejdsstyrken og en helt nødvendig vækstplan for Danmark frem til 2025.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med gamle dieselmotorer er det sådan, at de ofte kan være svære at få i gang. Man skal have tålmodighed og prøve nogle gange, før de til sidst kommer i svingninger med de rigtige lyde. Men når først olien er blevet varm, og stemplerne hopper op og ned, så kører maskineriet til gengæld og er næsten ikke til at standse igen. Man kan håbe, at det også er sådan med Lars Løkke Rasmussens regering og forligspartierne i blå blok.

Din bil bliver billigere, ældreplejen forbedres og din grundskyld fastfryses

Det politiske efterår har mildt sagt været lidt af en koldstarter, men med indgåelsen af forlig om finansloven for næste år, er der muligvis tændt et håb om, at de fire borgerlige partier også kan finde sammen om skattelettelser, udvidelse af arbejdsstyrken og en helt nødvendig vækstplan for Danmark frem til 2025.

Finansloven indeholder en række positive elementer. Fastfrysning af grundskyld i 2017, lavere registreringsafgifter på biler, stramninger på udlændingeområdet og uddannelse af politikadetter til fortrinsvis at varetage bevogtningsopgaver er klare borgerlige mærkesager. Samtidig er det meget positivt, at der endelig er fundet en løsning på afskaffelsen af PSO-afgiften, og hvordan det skal finansieres. Det betyder en stor lettelse for danske virksomheder og billigere el for almindelige forbrugere.

Med den tilfredshed, som finansminister Claus Hjort Frederiksen og de tre blå partiledere udtrykte efter forhandlingerne i Finansministeriet, ser det ud til, at godbidderne er blevet fordelt på en måde, som alle kan være tilfredse med. Og det er en bedrift i sig selv, efter at partierne i flere måneder var kravlet så langt væk fra hinanden i trækronerne, at det var svært at se, at de havde peget på den samme statsminister.

Alle er naturligvis bevidst om, at det først er nu, at det svære begynder. Den næste måned bliver afgørende for, om Lars Løkke Rasmussen bliver nødt til at udskrive valg, eller om det skal lykkes at nå en aftale om en økonomisk 2025-plan. I øjeblikket hænger Danmark fast i lav vækst og lav produktivitet, samtidig er lysten til at investere i Danmark og danske arbejdspladser ikke overvældende. Så for alle, der gerne vil øge den danske velfærd og velstand, er det vigtigt, at forhandlingerne nu kommer i gang, og at både Samuelsen, Thulesen Dahl og Pape Poulsen lægger deres mere eller mindre ultimative krav væk og fokuserer på, hvad der er godt for Danmark.

Ansvaret er fælles, men det påhviler i særlig grad statsminister Lars Løkke Rasmussen, som i dag indleder Venstres landsmøde i Herning. Han står i spidsen for en meget smal regering og må forhandle sig til alt, skabe tillid og sørge for, at alle føler, at de får del i det samlede forlig. Indgåelsen af aftalen om finansloven og PSO-afgiften er en god begyndelse. I Herning har Løkke Rasmussen i dag mulighed for at bidrage til, at motoren holdes varm.

Lettere bliver opgaven selvfølgelig ikke for ham, når fremtrædende Venstre-politikere helt utidigt er begyndt at bekrige hinanden på de indre linjer om, hvem der skal afløse Løkke, når han en dag går af. Den slags er kun med til at svække ikke bare statsministeren, men hele regeringen, og det giver desværre et indtryk af, at der er nogen i partiet, som går mere op i at positionere sig til et formandsopgør ude i fremtiden end at tage fat på de udfordringer, som Danmark står over for.