Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Berlingske mener: Løkkes temmelig afgørende åbningstale

»Uanset forskellige synspunkter om topskatten og den offentlige sektors størrelse bør det nu være hovedprioriteten for de partier, der har gjort Lars Løkke Rasmussen til statsminister, at nå til enighed om en aftale, der for alvor får skabt grundlaget for, at væksten kan komme i gang i Danmark.«

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen i dag går på Folketingets talerstol for at levere sin traditionelle åbningstale, må han konstatere, at det sker midt i en politisk situation, som ser mere kaotisk ud end i mange år. Siden regeringen i slutningen af august fremlagde Helhedsplan 2025, er de indre forhold i blå blok sandet til i krise, gensidige beskyldninger og ultimative krav. Den manøvredygtighed, der fra starten i sommeren 2015 syntes at være den smalle Venstre-regerings store fordel, ser ud til at være forduftet.

Det kan meget vel ende med et valg i løbet af de kommende måneder, men det sandsynlige alternativ til den nuværende regering er blot værre: En regering ledet af Socialdemokratiet og Mette Frederiksen, der på en lang række områder vil trække Danmark i den helt forkerte retning – og med dyb indre uenighed på væsentlige punkter blandt de partier, der kan bringe hende til magten. Noget må derfor ske. Og det er statsministeren, der i den givne situation kan få det til at ske.

Taktikken med at fremlægge helhedsplanen og derpå bruge nogle afgørende uger på ikke at forhandle, men på temamøder for at få fælles forståelser af grundlaget for de forskellige initiativer i planen, har indtil videre ikke båret frugt. Tværtimod har især Dansk Folkeparti og Liberal Alliance brugt ugerne på at tale sig længere og længere væk fra hinanden, mens koret af velfærdssystemets særinteressegrupper har haft fred og ro til at markedsføre deres forudsigelige budskaber om, hvem der vil blive ramt af diverse initiativer i planen.

Der er brug for, at regeringen nu får sat forhandlingsprocessen i gang. Der er brug for, at lederne i de partier, der vel teknisk set stadig kan betegnes som blå blok, nu lægger den forløbne tids interne stridigheder bag sig, lukker døren til forhandlingslokalet og forsøger at finde frem til en aftale, der rykker landet i en fornuftig retning i forhold til vækst, velfærd – og skattetryk.

Netop skattetrykket er et aktuelt tema – desværre. For det er stigende. Årsagerne hertil er flere. Men grundlæggende er der ikke brug for, at skattetrykket stiger i Danmark.

Der er derimod behov for, at det over de næste år kommer til at falde, hvis vi i en global økonomi skal have nogen mulighed for at få del i den vækst, der skal finansiere fremtidens velfærd.

Uanset forskellige synspunkter om topskatten og den offentlige sektors størrelse bør det nu være hovedprioriteten for de partier, der har gjort Lars Løkke Rasmussen til statsminister, at nå til enighed om en aftale, der for alvor får skabt grundlaget for, at væksten kan komme i gang i Danmark.

Hvis magten efter et eventuelt folketingsvalg skifter, kan vi i stedet stå med en regeringsleder, som har bred støtte til at føre klassisk, udgiftskrævende velfærdspolitik. Og som samtidig i forhold til udlændingepolitikken kan blive presset til lempelser. Der er således en del på spil.

Nogle ekstremt afgørende måneder i dansk politik venter forude. Senest forlyder det, at Løkke i sin tale vil annoncere et udspil til en ny boligskattemodel. Under alle omstændigheder har statsministeren chancen for at bruge sin åbningstale i dag til for alvor at sætte den dagsorden, der kan bringe de blå partier igennem det forestående forhandlingsforløb på fornuftig vis. Lad os håbe, han kan og vil gøre det.