Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Berlingske mener: Alvor og PETitesser

»Jakob Scharfs exit er kulminationen på et længere og til tider også kulørt forløb.«

PET-chef Jakob Scharf har valgt at forlade sin stilling til årsskiftet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter store samarbejdsproblemer, splid og interne stridigheder i PET – samt et mildt sagt utraditionelt smugkig i Pia Kjærsgaards (DF) personlige kalender – trækker efterretningschef Jakob Scharf sig fra sin stilling til årsskiftet. Hvilket er en både klog og helt rigtig beslutning. Det uanset at Jakob Scharf sådan set har gjort det ganske godt i sine syv år i spidsen for den i øvrigt hastigt voksende efterretningstjeneste, der rent faktisk har holdt Danmark fri for store terrorhandlinger.

PET er imidlertid for vital og for vigtig en institution at holde lammet i længden, og derfor var der i realiteten heller ingen anden udvej for Jakob Scharf end udgangen i efterretningshovedkvarteret i Søborg, hvis han ville tjenesten det bedste.

Læs også: Thomas Larsen: Krigerisk Enhedslisten kan presse Bødskov

Så vidt så godt. Tilbage står justitsminister Morten Bødskov (S), som formodes at skylde offentligheden et svar eller to. Herunder selvfølgelig det forholdsvis enkle, hvorvidt og hvornår han blev vidende om PETs ageren i forhold til Pia Kjærsgaard.

Således vurderede efterretningstjenesten en folketingsvisit i fristaden Christiania for »sikkerhedsmæssigt uforsvarligt«, hvis også Dansk Folkepartis tidligere formand var med i delegationen sammen med resten af retsudvalget. PET overvejede derfor forskellige scenarier og undersøgte blandt andet »perioder, hvor Pia Kjærsgaard var udrejst af landet eller på anden vis ville være forhindret i at deltage,« som Jakob Scharf selv har forklaret kalenderkigget i sin skriftlige redegørelse.

Selv om PET-chefen samtidig afviser, at oplysningerne om Pia Kjærsgaards gøren og laden er blevet misbrugt som led i tjenestens beskyttelse af hende, er det stadig uklart, hvilke drøftelser der for eksempel har været mellem justitsministeren og Jakob Scharf, der har en fælles fortid i DSU. Morten Bødskov slår syv kors for sig og giver PET det fulde ansvar. Viser det sig derfor på nogen måde, at han har været orienteret om, at efterretningstjenesten har forsøgt at forhindre en folketingspolitikers frie færden – i dette tilfælde altså uden at orientere Pia Kjærsgaard selv – ser det unægtelig sort ud for justitsministeren. Det samme gælder naturligvis, hvis der findes andre, lignende eksempler hos PET, så der i virkeligheden er tale om en slags fast praksis.

Læs også: Jakob Scharf havde succes i kampen mod terror

Begge politiske fløje på Christiansborg forholder sig på forhånd stærkt kritiske over for Morten Bødskov, som da også for længst er kaldt i samråd for at besvare de centrale spørgsmål. Lige som justitsministeren ved samme lejlighed skal forklare Folketingets partier, hvordan Politiets Efterretningstjeneste kommer tilbage på sporet og får samarbejdet til at fungere.

Det sidste er i virkeligheden det vigtigste, så Danmark stadig kan være et trygt land at være indbygger i selv i utrygge tider. »Jakob Scharfs exit er kulminationen på et længere og til tider også kulørt forløb«, der udover de verbale sammenstød mellem ledelse og personale har haft dyre middage og hotelregninger samt i øvrigt anonyme anklager i medierne om efterretningschefens løsslupne opførsel til PETs personalefester som ingredienser. Med andre ord en trist blanding af alvor og petitesser, der har været ødelæggende for PETs anseelse og troværdighed. Og som tiden nu er inde til at få genetableret.