Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Berlingske: Danske medier må stå sammen mod fanatismen

Berlingske Tidendes ansvarshavende chefredaktør, Lisbeth Knudsen, slår fast, at ytringsfriheden ikke skal kunne trues til tavshed.

Foto: Kurt Westergaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligt i morges slog politiet til for at forhindre, hvad der ifølge PET-chef Jakob Scharf kunne have udviklet sig til et drab på en dansk bladtegner, fordi han i 2005 formastede sig til at tegne profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

Bladtegneren Kurt Westergaard var den, der førte pennen til den mest omtalte af de 12 Muhammed-tegninger i Jyllands-Posten, som i starten af 2006 gjorde Danmark til centrum i en international krise, og som udløste en omfattende debat både her hjemme og i udlandet om religion, tolerance og ytringsfrihed.

Har politiet solide spor at gå efter – og det må man formode, at det har i en så højsensitiv sag og efter længere tids overvågning af de nu fem anholdte – så er der tale om et markant, chokerende og helt uacceptabelt anslag mod ytringsfriheden. Måske ikke uventet kunne man desværre sige, efter at vi har set, hvordan religiøs fanatisme rundt om i verden kan anvendes til at undertrykke alt fra den frie meningsdannelse og den frie kunstneriske udfoldelse til den uskyldige navngivning af en tøjbamse.

Berlingske Tidende daværende chefredaktion valgte i sin tid midt i den omfattende krise ikke at bringe de 12 tegninger fra Jyllands-Posten men udtrykte sin klokkeklare opbakning til Jyllands-Postens ret til at trykke tegningerne. Berlingske Tidende fandt ikke dengang den journalistiske begrundelse for at bringe tegningerne som dokumentation i den ophedede debat for tilstrækkeligt tungtvejende.

Det er min opfattelse, at den nye situation med drabstrusler mod en dansk bladtegner kalder på en klar og utvetydig tilkendegivelse af, at vi ikke i Danmark vil acceptere, at ytringsfriheden bliver spærret inde af eller taget som gidsel af religiøs fanatisme uanset hvor fra, den måtte komme, og uanset hvilken form, den måtte have. Vi må i de danske medier sende et klart og utvetydigt signal til alle, der måtte få samme vanvittige tanke som dem, der ville angribe Kurt Westergaard.

Ytringsfriheden kan være hensynsfuld og tolerant, men den skal aldrig kunne trues til tavshed.

Derfor vælger vi også her på Berlingske Tidende i dag at bringe Kurt Westergaards tegning som dokumentation til nyhedshistorierne om anholdelsen af den gruppe, som tilsyneladende ifølge politiet planlagde at dræbe ham for hans karikatur af Muhammed.