Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Begræns ikke ytringsfriheden

»Lad os se markante forslag til bekæmpelse af den sociale kontrol, der begrænser menneskers frihed midt i det danske samfund anno 2016.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er al ære og respekt værd, at regeringen har taget initiativ til at bekæmpe radikalisering og parallelsamfund og inviteret de øvrige partier til at deltage i drøftelserne om, hvilke midler man kan tage i anvendelse. TV 2s serie Moskéerne Bag Sløret afdækkede det, som mange allerede havde en stærk fornemmelse af: At der foregår ting i det danske samfunds midte, som intet har at gøre her. I Danmark lever man således i henhold til demokratisk vedtagne danske love, ikke i henhold til sharialovene. Hverken formelle eller uformelle magtstrukturer i parallelsamfund skal ændre på det. Men på ét punkt er regeringen desværre gået galt i byen med sine første udspil til, hvor der kan sættes ind. 30. marts meldte statsminister Lars Løkke Rasmussen ud, at man som ét blandt flere i øvrigt fornuftige forslag vil se på, om der bør ske en indskrænkning af ytringsfriheden – inden for rammerne af Grundlovens paragraf 67. Tanken er at »kriminalisere ytringer, som undergraver dansk lovgivning«.

Det er forståeligt, at regeringen afprøver forskellige tanker og ideer politisk på Christiansborg og i den offentlige debat, men en indskrænkning af ytringsfriheden er ikke den rigtige vej at gå. Det er der flere årsager til. For det første har Danmark gennem de seneste ti år gennemlevet en periode, hvor det var åbenlyst, at ytringsfriheden er under pres netop fra islamistisk side. Da nytter det ikke at bekæmpe de samme kræfter ved at begrænse ytringsfriheden. For det andet vil en sådan indskrænkning kunne misbruges af de forkerte kræfter. Allerede nu ser man den eksisterende racismeparagraf brugt som redskab til at forsøge at lukke munden på især islamkritiske danske debattører. Der er snarere brug for at indskrænke brugen af racismeparagraffen mest muligt. En indskrænkning af ytringsfriheden vil derimod være et drømmescenario for de kræfter, der netop ønsker dette på områder, de mener bør være undtaget almindelig kritik og samfundsdebat. F.eks. muslimske kræfter og lande, der i ind- og udland agiterer for at forbyde såkaldt »religiøs defamation« for i særlig grad at yde beskyttelse til særlige religiøse følelser.

I stedet bør regeringen fokusere mere på det, der virkelig er problemet med radikalisering og parallelsamfund i Danmark. For det første udgør disse en potentiel trussel for samfundet, når radikaliseringen udarter til terrorstøtte og deslige. Det er ét område, hvor man kan sætte endnu hårdere ind mod miljøer og moskéer, der understøtter kræfter, som på meget konkret vis vil samfundet det ondt. For det andet er der den udbredte sociale kontrol særligt i de muslimske parallelsamfund, hvis metoder blev nådesløst udstillet i TV 2-dokumentarens afdækning af imamer, som agiterede for, at kvinder må finde sig i vold i ægteskabet og imod, at de må blive en del af arbejdsmarkedet. Lad os se markante forslag til bekæmpelse af den sociale kontrol, der begrænser menneskers frihed midt i det danske samfund anno 2016. Ordet bør være frit. Handlinger der undertvinger andre mennesker religiøse dogmer kan man derimod uden principielle anfægtelser gribe markant ind imod. Her vil det være velkomment at få testet nogle grænser i kampen mod undertrykkelse og for frihed.