Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Bedre pleje via konkurrence

Fagbevægelsen har et tungt medansvar for dårlig arbejdsmoral i hjemmeplejen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TV2`s afsløring af, at ældre i København bliver snydt for op mod halvdelen af den hjemmepleje, de er blevet tildelt, har vakt berettiget opsigt. Den overbevisende dokumentation for, hvordan hjemmehjælpere bruger en del af deres arbejdstid på private gøremål og systematisk snyder med tidsregistreringer, er stærk kost. Især i Danmark, hvor hele venstrefløjen sværger til, at kun offentligt ansatte må udføre syge- og hjemmepleje.

SF`s sundhedsborgmester i København, Ninna Thomsen, gik da også straks i forsvarsposition med påstande om, at snyderierne på Håndværkerhaven var »en enlig svale«, hvilket nye afsløringer i går har dokumenteret ikke er tilfældet. Dennis Kristensen, formand for FOA og de sosu-assistenter, som er under anklage, har reageret en anelse klogere ved at opfordre sine medlemmer til selvransagelse.

Han må have en begrundet formodning om, at der er behov for den. Gårsdagens forstærkede dokumentation for den dårlige arbejdsmoral og de mange mails til TV 2 fra borgere og tidligere ansatte i hjemmeplejen antyder, at snyderi med tidsregistreringer ikke er et fænomen, der kan isoleres til enkelte anløbne plejecentre.

Derfor er det også helt nødvendigt med den brede undersøgelse i hovedstaden, som overborgmesteren nu omsider har bebudet. Men borgmestre i andre kommuner bliver også nødt til at kigge deres hjemmepleje efter i sømmene. Dennis Kristensen og andre fagforeningsfolk anskuer først og fremmest den dårlige arbejdsmoral i hjemmeplejen som »et ledelsesproblem«. 

Men de glemmer, at fagbevægelsen har et stort ord at skulle have sagt i offentlige institutioner. Her sidder de i praksis for bordenden med stærke tillidsrepræsentanter og sætter den laveste fællesnævner for, hvad der skal udføres. Derfor har de også et tungt medansvar for den dårlige arbejdsmoral, der har udviklet sig.

Ledelsesproblemerne i den offentlige sektor er netop et symptom på, at rummet for ledelse er stærkt begrænset af rigide overenskomster. Jo mindre rum for ledelse, jo dårligere ledere får man.Svaret på problemerne i hjemmeplejen er ikke mere kontrol, men mere åbenhed og mere konkurrence. Åbenhed om det tidsforbrug, der er afsat til de ydelser, som de ældre er visiteret til. Det sætter de ældre og deres pårørende i stand til selv at kontrollere om de får, hvad de har betalt for over skatten.Samtidig må kommunerne udlicitere en større del af hjemmeplejen til private virksomheder.

Frit valg mellem forskellige tilbud giver bedre service. Det har vi set i sygehussektoren, hvor konkurrencen fra privathospitalerne har haft en klar positiv effekt på produktivitetsudviklingen og serviceniveauet i de offentlige sygehuse. Det samme vil med garanti også ske i hjemmeplejen. Det kan man allerede i dag se i de kommuner, der lægger dele af plejeopgaven ud til private.