Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Barsel er nøglen til ligestilling

»En reel ligestilling mellem far og mor kan være med til at puffe til flere mænd og få dem til at tage deres del af barslen. Og signalere til kvinder, at barsel ikke først og fremmest er deres domæne.«

Foto: Michael Drost-Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glem alt om bestyrelseskvoter, der skal presse flere kvinder ind på topposter i erhvervslivet, og glem tanker om positiv særbehandling på universiteterne som middel til at opdyrke flere kvindelige forskere. Nøglen til mere ligestilling mellem kønnene og bedre udnyttelse af kvinders talent og kompetencer skal findes i kvinders barsel.

Novo Nordisks nyligt fratrådte topchef Lars Rebien Sørensen advarede tidligt om, at flere lange barselsperioder skader kvinders karriere. Samme melding kom for nylig fra Berlingskes panel af topchefer, og i dag bringer avisen karrierekvindernes egen vurdering af det delikate spørgsmål. Hele 83 pct. af dem giver topcheferne ret. Kvinder betaler en pris for at gå på barsel, for de sakker agterud karrieremæssigt.

Meldingen er en dyrekøbt sejr for dem, som har kæmpet for lang barsel for sikre småbørn en god start i livet. Karriere-kvinderne fortæller i dagens avis om at blive sat bag i køen og blive forbigået, når det gælder forfremmelser, mens de er på barsel. Om hastige ændringer på jobbet, hvor de ikke når at hoppe med på vognen, mens de er væk. Og om at blive defineret som mor frem for ambitiøs medarbejder.

Flere store virksomheder som Novo Nordisk, Novozymes, Mærsk og TDC har indført fine ordninger for mænd med løn under barsel og forsøger at ændre kulturen, så det er acceptabelt eller ligefrem sejt, at far går på barsel. De nyligt overståede overenskomstforhandlinger er også et lille skridt i den retning for dele af industrien. Initiativerne er positive og til også fordel for virksomhederne i deres daglige kamp om kompetente medarbejdere.

Nogle ser øremærket barsel til mænd som løsningen. Modellen indebærer, at familien fortaber sin ret til et antal barselsmåneder, hvis ikke far tager dem. Men danskerne er delt cirka midt over i spørgsmålet. Heller ikke karrierekvinderne, som Berlingske har spurgt, er entydigt tilhængere af tvang. Kun godt halvdelen går ind for øremærket barsel til mænd, og hver tredje er direkte modstander. På Christiansborg er øremærket barsel også en død sild. De fleste politikere viger tilbage for at gribe ind i familiernes private forhold.

Ligestillingsminister Karen Ellemann (V) håber at få flere mænd til at tage barsel gennem en ny oplysningskampagne om fædres rettigheder kombineret med gode eksempler på danske virksomheder, der lykkes med at skabe en kultur, hvor mænd tager barsel.

Det bør imidlertid ikke afholde politikerne fra at modernisere den eksisterende barselsordning, hvor barslen i dag er fordelt med to uger til far, 14 til mor og 32 til deling. Fædre og mødre bør i stedet have lige barselsrettigheder med fri ret til at fordele ugerne, som de så enten selv kan bruge eller frit overdrage til hinanden. På den måde vil fædre og mødre få samme juridiske og økonomiske rettigheder til at holde barsel fremfor, at den del af barslen, der i dag er til deling, automatisk opfattes som kvindens ret. Det sidste er et levn fra svundne tider.

En reel ligestilling mellem far og mor kan være med til at puffe til flere mænd og få dem til at tage deres del af barslen. Og signalere til kvinder, at barsel ikke først og fremmest er deres domæne.