Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Attentat på Østerbro

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uanset hvem der præcis stod bag angrebet på et debatmøde med blandt andet den svenske kunstner Lars Vilks på Østerbro i København lørdag eftermiddag, er det vanskeligt at se det som andet end endnu et anslag mod ytringsfriheden og de vestlige frihedsrettigheder, nu for første gang i denne skala på dansk jord. Ulykkeligvis er én person omkommet og tre såret, efter at der angiveligt blev skudt med automatvåben mod debatmødet om »Kunst, blasfemi og ytringsfrihed«, hvor ud over Lars Vilks blandt andet også den franske ambassadør deltog her blot få uger efter terroren mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo. Det kunne imidlertid efter det beskrevne være gået langt værre. Men det gør ikke angrebet mindre foragteligt eller mindre rædselsvækkende.

Tidligere har den danske Muhammed-tegner Kurt Westergaard været udsat for et attentat af en øksemand. Den islamkritiske debattør Lars Hedegaard blev forsøgt likvideret af en pistolmand. Planer om et storstilet terrorangreb mod JP/Politikens Hus blev optrævlet, inden de blev omsat til virkelighed. En tjetjener ville sende en brevbombe til Jyllands-Posten, men endte med at skade sig selv. Digteren Yahya Hassan blev udsat for et overfald på Hovedbanegården. Og nu var det så et debatmøde med kunstneren og Muhammed-tegneren Lars Vilks, der blev målet for en eller flere attentatmænds uhyrlige gerninger. Hvert af disse eksempler på vold mod det frie ord er helt uacceptable. Derom kan de fleste formentlig enes. Men tilsammen tegner anslagene et uhyggeligt billede af en ytringsfrihed, der i praksis er under et stigende pres. Folk, der siger, skriver eller tegner kritisk om islam og islamismen, må kalkulere med, at reaktionen i værste fald kan blive voldelig. At radikaliserede miljøer vælger at møde ord med våben og vold. Dette er ikke en anklage mod alle muslimer i Danmark. Der skal kun en enkelt eller to til for at begå en handling som den, der fandt sted lørdag på Østerbro, eller den endnu blodigere, som foregik i Paris i begyndelsen af januar.

Men ikke desto mindre er situationen uholdbar. Det er en absolut kerne i det frie, vestlige samfund, at ytringer er frie, og at kritik mødes af kritik. Og intet andet. For hvert anslag, for hvert angreb indskrænkes ytringsfriheden i virkelighedens verden endnu et nøk. For hver voldelig handling, for hver trussel, breder selvcensurens svøbe sig i ellers frie samfund. Det er uantageligt. Og det er nødvendigt, at samfund som det danske finder effektive metoder til at beskytte sig mod denne trussel, som ikke alene rammer dem, der ulykkeligvis og tragisk bliver ofre for de konkrete angreb. Den rammer alle borgere, der nyder godt af at leve i frihed i et demokrati, hvor man må mene, hvad man vil og sige, hvad man vil. Truslerne og volden skal bekæmpes med alle midler: Anti-radikaliseringsinitiativer, effektivt efterretnings- og politiarbejde og en resulut reaktion mod dem, der bruger terror mod ord og tegninger.

Det er nu ni år siden, Danmark gennemlevede Muhammed-krisen, en global opstand fremkaldt af folk, der ønskede at bruge Jyllands-Postens Muhammed-tegninger til at fremprovokere vold og uro. Siden har diskussionen om ytringsfrihed og krænkelseskultur bølget, og flere terroranslag har som nævnt fundet sted i Danmark og i flere andre lande. Ugerningen på Østerbro er den hidtil stærkeste påmindelse om, at vi også i Danmark står i en alvorlig situation. På den vis kan man med en omskrivning af en meget brugt sætning fra de seneste uger sige, at vi desværre alle er Charlie.