Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Assad er opskriften på evig krig i Syrien

»Vi vil ikke låne moralsk autoritet til en mand, der gasser sin egen befolkning.«

Vesten vender pegefingeren mod det syriske regime, efter at mindst 72 civile blev dræbt under et formodet kemisk angreb i det nordlige Syrien tirsdag. Foto: Ammar Abdullah Fold sammen
Læs mere
Foto: AMMAR ABDULLAH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det seneste halvandet år har det synspunkt nydt fremme i Vesten, at den vestlige verden må holde op med at forlange den syriske præsident Bashar al-Assads afgang. Herhjemme har Dansk Folkeparti, landets næststørste parti, indtaget det standpunkt.

Argumentet lyder, at når Assad med russerne i ryggen alligevel ikke kan væltes, så må Vesten af hensyn til syrerne gøre ham til en del af en kommende fredsløsning. For det må da være vigtigere at bringe det syriske folks lidelser til ophør end at stå fast på ophøjede moralske principper.

Man kan kun håbe, at tirsdagens luftangreb på den syriske by i Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen vil få verden til at indse, hvor groteske disse argumenter er. Op mod 100 mennesker er foreløbig døde af kvælning, mens andre hundreder har fået lungerne ødelagt af kemiske stoffer, herunder børn.

Som man kunne forvente det, erklærede såvel russerne som Assad-regimet hurtigt efter luftangrebet, at de ikke har brugt giftgas, om end de var nødt til at indrømme, at det rent faktisk var Assads regeringsfly, som havde bombet byen.

Det ville da også være svært at påstå andet. Oprørerne, som Assad forsøger at nedkæmpe i Idlib-provinsen, råder ikke over fly og har desuden ikke oplagte grunde til at bombe sig selv. Assad har derimod både fly og grund til at bombe Idlib-provinsen. Den ligger placeret mellem Assads højborg og den nyligt generobrede by Aleppo, og hvis han vil han have områderne forbundet, skal han generobre Idlib.

Det russiske forsvarsministeriums forklaring lyder, at de syriske regeringsfly uforvarende ramte et stort ammunitionsdepot, hvor terroristerne producerede kemiske våben til brug for deres krig i Irak. På russisk betyder det: Det var i virkeligheden oprørerne, der brugte kemiske våben, og eftersom de jo er sponsoreret af Vesten, ja, så var det faktisk Vesten og Vestens støtter, der fik gasset syrerne til døde.

Hverken Rusland eller Syrien har imidlertid fundet det nødvendigt at forklare, hvordan de så hurtigt har kunnet finde ud af, hvad der er sket, på trods af at regeringsflyene åbenbart ikke kunne undgå katastrofen. De har heller ikke følt det nødvendigt at fremlægge klare beviser for sagens rette sammenhæng, selv om de jo må være i besiddelse af sådanne for at kunne fastslå begivenhedsforløbet så hurtigt og klart.

Det ville ellers være hjælpsomt: Specielt fordi Assad længe har været kendt for at bruge kemiske våben og længe har været kendt for at nægte det. Senest i 2015 fandt internationale inspektører spor af sarin og nervegassen VX på et militært forskningscenter i Syrien. Det havde derfor været rart, om Assad og russerne bare havde fremlagt deres dokumentation i stedet for, at det internationale samfund igen skal forsøge at tvinge Syrien til at acceptere en tilbundsgående undersøgelse.

Så med mindre det stik mod al sandsynlighed skulle vise sig, at Assad taler sandt, bør giftangrebet få vestlige politikere til én gang for alle at holde op med at fantasere om at alliere sig med Assad. Ikke fordi Vesten kan vælte ham. Ej heller, fordi vi har et alternativ til ham. Men fordi vi ikke vil låne moralsk autoritet til en mand, der gasser sin egen befolkning, og dermed give Islamisk Stat og Al-Qaeda ideologisk ammunition til de næste 100 års krig.