Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Antallet af asylansøgere er stadig alt for højt

»Ansvaret for den elendige integration af flygtninge deler den nuværende regering med mange tidligere.«

Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med 6.235 asylansøgere ved Danmarks grænser i 2016 er tiden ifølge integrationsminister Inger Støjberg (V) inde til at flytte fokus fra antallet af asylansøgere til integration af dem, der har fået ophold. Skal man tro integrationsministeren, er flygtningekrisen nu nærmest aflyst, så kræfterne kan samles om at få dem, der er bevilget ophold, i arbejde og uddannelse.

I forhold til 2015, hvor 21.316 personer søgte asyl i Danmark, er faldet i 2016 indlysende, tydeligt og markant. Men antallet af asylansøgere er stadig langt over antallet af asylansøgere gennem det første årti i nullerne. Dengang søgte mellem i omegnen af 2.000 og op til 5.000 personer årligt asyl i Danmark. Men fra 2012 steg antallet markant. Knap 4.000 asylansøgninger i 2011 blev til godt 6.000 i 2012 og til næsten 15.000 i 2014. Det nuværende antal asylansøgere svarer ikke til normalniveauet i nullerne, men er klart højere.

Det fortsat høje antal kan ikke forklares med en særlig høj tilstrømning af syriske krigsflygtninge. I 2016 ankom 1.251 asylansøgere fra Syrien. Hovedparten af de øvrige cirka 5.000 asylsøgere kom fra andre lande, hvor der ikke er krig, men uro og fattigdom. Der ankom eksempelvis lige så mange afghanere som syrere.

Opgaven med at nedbringe antallet af asylansøgere, der er på asylshopping i Danmark, udestår derfor stadig. Det samme gælder tilbagesendelser af afviste asylansøgere. Afviste asylansøgere skal hjemsendes. Flygtninge skal rejse hjem, når forholdene i deres hjemland gør det muligt. Den nuværende regering gør en større indsats end tidligere regeringer, men er langtfra lykkedes. Eksempelvis faldt antallet af tilbagesendelser af afviste asylsøgere fra 646 i 2015 til 487 i 2016.

I de seneste dage har Berlingske beskrevet, hvorledes det har kostet betydelige diplomatiske anstrengelser af få Somalia til at modtage blot nogle få afviste somaliere, som blev hjemsendt med magt. Ingen kan være i tvivl om, at hjemsendelser er meget vanskelige at gennemføre til både Somalia og en række andre lande, der giver pokker i deres pligt til at modtage egne borgere. Men det er altså regeringen, der har apparatet til at løse opgaven, og det er stadig ikke sket.

Inger Støjberg har med styrke forsvaret regeringens udlændingepolitik. Hun fortjener al mulig anerkendelse for at fastholde, at i Danmark er det ikke danske normer og værdier, der skal vige for fremmede kulturer og religioner. Det er omvendt. Hun har også ret i, at der skal stilles langt større krav til flygtninge, mens de opholder sig her. De skal forsørge sig selv, sådan som de har gjort det, inden de kom hertil. Men her i landet vurderes kun tre procent af de ankomne som arbejdsmarkedsparate. »Det kan jo ikke passe, at 97 procent af dem har mistet arbejdsevnen på vej til Danmark,« bemærkede Støjberg.

Ansvaret for den elendige integration af flygtninge deler den nuværende regering med mange tidligere. Faktum er, at titusinder af ufaglærte job udføres af østeuropæere, mens flygtninge og danske ufaglærte forsørges af det offentlige. Regeringens bunke af uløste opgaver er høj. Det samme gælder asylansøgerernes tal. For få år siden anså man 6.000 asylsøgere for alt for højt. Det er det stadig.