Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Ansvaret for Skats skandaler må ikke fordufte

Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem har egentlig ansvaret for de mange tragiske skandaler, som har hjemsøgt Skat de senere år? Vi ved det stadig ikke på trods af offentliggørelsen for nylig af den femte undersøgelse af et af de alvorligste forhold, nemlig svindlen for over 12 milliarder kroner med udbytteskat. Chefen er godt nok væk, politikerne har beklaget og bedyret, at nu kommer der orden i sagerne, og medarbejderne kastes rundt i landet i en ny struktur.

Men ingen skyldige har kunnet udpeges, og vi ved derfor i virkeligheden stadig ikke, hvordan det kunne lade sig gøre. Og hvordan en gentagelse kan forhindres.

Det er ikke engang tabet af pengene, der er det værste svigt. Det er tabet af befolkningens tillid og usikkerheden om, hvorvidt staten og etaten rent faktisk har lært af fortiden. Skatteborgerne ser med undren til, mens embedsmænd og politikere sender skyld rundt mellem hinanden og opfinder syv nye styrelser, som efter planen skal blive fagligt dygtigere end den tidligere skattekoncern.

Skatteyderne har nok vanskeligt ved at sove roligt om natten uden frygt for, at nye skandaler kan indtræffe på trods af den igangværende oprydning i og opsplitning af Skat. For hvis man ikke for alvor gør op med fortiden, hvordan kan man så lære af den?

Placeringen af ansvaret er nemlig indtil videre forsvundet, nærmest i slowmotion. En håndfuld mellemledere i Skat blev godt nok sendt hjem i sommeren 2015, men de er efterhånden vendt tilbage i nye stillinger. Den dengang nye minister, Karsten Lauritzen, lyttede først til toppen af embedsværket og gik ikke radikalt til værks. Derfor blev tidligere direktør Jesper Rønnow Simonsen fyret med et års forsinkelse og uden for alvor at få aben på skuldrene. Selve departementet i Skatteministeriet – embedsmændene tættest på ministeren – er stort set gået fri.

Et af de væsentlige punkter i det forduftede ansvar for Skat er, at der har været en voldsom trafik af ministre gennem kontoret. S-R(-SF)-regeringen præsterede at have ikke færre end fem personer placeret på posten inden for sine bare knap fire år ved vagten. Politisk er ansvaret for inddrivelsen af skatter for næsten 1.000 milliarder kroner om året blevet forvaltet rystende lemfældigt.

Karsten Lauritzen er med sine nu to et halvt år på posten gammel i gårde, og han har med omstruktureringen af Skat endelig taget – og påtaget sig – et stort ansvar for Skats fremtid. Til opgaven er der blevet tilført midler og mennesker, så der igen kommer flere ansatte efter nogle år med en nedadgående kurve.

Det kan nok være tiltrængt og nyttigt. Man skal bare huske på, at flere ansatte nytter som en skrædder i helvede, hvis strukturer og ansvarsfordeling er uhensigtsmæssige.

Om der så er fundet den rigtige kur, når det ikke er lykkedes at stille en diagnose, er 10.000 kroners spørgsmålet. Derfor er det værd at blive ved med at forfølge et ansvar for at få en fyldestgørende forklaring.