Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Amerikansk skattesænkning uden enighed

»Det er nødvendigt at reformere det amerikanske skattesystem. Men der skal træffes nogle hårde beslutninger.«

Burger King rykkede for et par siden sit hovedkavter til Canada. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: © Arnd Wiegmann / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været alvorligt længe. Også lang tid inden, at en af den amerikanske madindustris ikoner, Burger King, for et par år siden sendte chokbølger gennem USA ved at beslutte, at virksomhedens hovedkvarter skulle flytte til Canada for at spare i skat. Burger King havde ikke »råd« til at blive boende i USA på grund af den høje virksomhedsskat på op til 35 procent.

Forinden var en række andre amerikanske virksomheder allerede flyttet til lande med en lavere skat. Det var bare gået hen over hovedet på amerikanerne. For Burger King er noget særligt. Irland, Spanien, Tyskland og Canada er lande, der nyder godt af det høje amerikanske skattetryk og har taget imod de amerikanske virksomheder med tak. Nu forsøger præsident Donald Trump at sænke skatten til 15 procent. Men det bliver ikke uden problemer.

Trumps eget republikanske parti er bekymret for hans økonomiske kurs, der kan gældsætte USA endnu mere. En regulær skattereform har længe stået på politikernes ønskeseddel. Man har bare ikke kunnet blive enige om, hvordan man skulle gøre det uden at øge gældsætningen. Når Trump samtidig vil bruge mere på militæret, på infrastrukturen og på en mur til Mexico samtidig med, at han vil give skattelettelser til virksomheder og til middelklassen, aner man konturerne af en finansiel katastrofe. Hvis det hele vel at mærke skulle blive til noget.

Læs også: Regeringen overvejer at sænke selskabsskatten

Fordelene ved at få de amerikanske virksomheder tilbage til USA til en lavere skat frygtes ikke at kunne opveje udgifterne til de andre projekter. Derfor skal der prioriteteres. Og det er det, Kongressen skal arbejde med de kommende måneder.

Det er nødvendigt at reformere det amerikanske skattesystem. Men der skal træffes nogle hårde beslutninger om at prioritere blandt løfterne til vælgerne. For der er ingen tvivl om, at en skattenedsættelse for virksomhederne kan sætte gang i både beskæftigelsen og i væksten. Det skal blot ikke ædes op af ikke-finansierede udgifter.

Midt i denne diskussion vil fordelingen af skatterne blive diskuteret. For Det Demokratiske Parti vil øge skatterne for de rigeste. Demokraterne tror ikke på, at man kan finde besparelser andre steder til at finansiere infrastrukturen. Jo, der er de sociale udgifter og udgifter til sundhedssystemet, som også i USA er enorme. Men en debat om besparelser på disse områder er svære både som demokrat og som republikaner.

Der vil også være en politisk vilje til at give mere til militæret især i en tid, hvor USA forlanger, at de allierede i NATO bruger flere penge på det fælles forsvar. Tilbage er muren, som Mexico nok ikke kommer til at betale, og som amerikanerne skal bruge milliarder og atter milliarder af dollars på at få bygget.

Nu har Trump sendt et entydigt signal. Virksomhedsskatten skal ned. Hvor meget er til forhandling? Men en skattesænkning uden en gennemgribende enighed om et samlet budget, der i sidste ende hænger sammen, har USA ikke råd til.