Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Alternativet

»Alternativet mangler blot tilnærmelsesvis at redegøre for, hvordan man eksempelvis vil nå sine økologiske og klimamæssige mål på ultrakort tid uden at indføre et regulært tyranni.«

»Alternativet med Uffe Elbæk i spidsen var tirsdag middag i Skagen hvor de tog ud på Grenen i stærk blæst og regn. Det var for at markere starten på Alternativets turne rundt i landet: Join the Party . Her er Uffe ude på Grenens spids hvor havene slår sammen i baggrunden, og et medbragt Å i baggrunden« Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kommer sikkert ingen vegne med at kølhale Uffe Elbæk og Alternativet på denne plads. Det vil blot jage endnu nogle tusinder af vælgere i favnen på den succesrige partileder i jagten på et parti, som endelig føler noget ægte snarere end blot lidenskabsløst at fremlægge regneark og budgetfremskrivninger, eller hvad man nu i øvrigt måtte påstå om gammelpartierne. Alternativet henter de fleste af sine stemmer i Danmarks to største byer. Partiet har under denne valgkamp udviklet sig til et akut refugium for vælgere i den kreative klasse, som hverken føler sig røde eller blå, men lissom bare gerne vil have en bedre verden. Så stemmer man på Alternativet, for så har man det bedre. I hvert fald med sig selv. Hvilket netop er problemet, som man er nødt til at se i øjnene med dette nye parti. For ingen vil reelt få det bedre, hvis den utopiske situation skulle opstå, at Alternativet en dag opnåede flertal i Folketinget. Der ville simpelthen ikke være penge til alt det gode, partiet gerne vil gøre.

Læs også: Hjertesager

Alternativet påstår at have andre værdier end vækst, forbrug og penge. Men hvis partiets visioner om en grøn omstilling, 30 timers arbejdsuge og en gavmild socialpolitik inklusive en borgerløn-lignende ydelse uden modkrav skal blive til virkelighed, kræver det kroner. Masser af kroner. Ifølge tænketanken Kraka alene 270 milliarder kroner for at fuldbyrde drømmen om en kortere arbejdsuge. Mærkeligt nok er det jo sådan, at mennesker, der erklærer, at alt for meget i samfundet handler om penge, ofte har en tendens til at gå i panik, hvis nogen formaster sig til at mene, at den offentlige sektor kan nøjes med en smule færre penge. I den forbindelse er Alternativet en næsten parodisk forrygende case. For på den ene side ønsker partiet at fremme »livskvaliteten«. På den anden side må det være på sin plads at spørge Uffe Elbæk og hans flok om, hvor meget livskvalitet der vil være i et samfund, som ikke længere har råd til f.eks. at opretholde en blot nogenlunde ordentlig sundhedssektor, fordi borgerne tager sig en slapper i henhold til Alternativets program.

Læs også: Kommentator: Nu knirker og knager SR-alliancen for alvor

Alternativet erklærer, at det hverken er rødt eller blåt. Og dets kampagnefarve er i hvert fald umiskendeligt giftiggrøn. Men den parlamentariske loyalitet har man på forhånd parkeret hos nuværende statsminister Helle Thorning-Schmidt i rød blok. Med det mildest talt vidtløftige og urealiserbare program, Alternativet går til valg på, er der egentlig kun to sandsynlige scenarier, hvis rød blok skulle få flertal på Elbæk og co.’s nåde. Enten bliver Alternativet et parlamentarisk støtteparti uden nogen evne eller vilje til at få sine fantasterier igennem og omsat til konkret lovgivning. Eller også må Thorning lade sig presse til at træffe politiske beslutninger, der vil sende Danmark på en regulær katastrofekurs. Man kan grine lidt ad Uffe Elbæk. Man kan også sympatisere med manden, der er flinkere end de fleste og synes båret af et ejegodt engagement. Men verden er ond, beskidt, konkret og brutal. Og den har det med at æde verdensfjerne idealister til morgenmad. Alternativet mangler blot tilnærmelsesvis at redegøre for, hvordan man eksempelvis vil nå sine økologiske og klimamæssige mål på ultrakort tid uden at indføre et regulært tyranni, hvor borgernes personlige frihed knægtes afgørende. Der er mange gode grunde til, at potentielle Alternativet-vælgere bør tænke sig om. Og til at Thorning og resten af rød blok bør spekulere på det grundlag, hvorpå man risikerer at skulle regere.