Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Aflys dommedag og stol på kapitalismen

»Den virkningsfulde løsning er ikke kødløse dage og cykelferier.« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dommedag Nu, lyder den danske titel på filmen »Apocalypse Now« fra 1979. Filmen handler om Vietnamkrigen og begrebet ondskab, men tanken om, at dommedag står lige for døren dukker op med jævne mellemrum. I middelalderen var det pest, krig og Guds straf over syndige mennesker, der frembragte visioner om dommedag. I dag er det frygten for voldsomme klimaforandringer, der fremmaner billeder af, om ikke Jordens, så menneskehedens undergang.

Der er ingen grund til at undervurdere de katastrofer, som udtynding af ozonlaget, afsmeltning af indlandsisen i Grønland og på Antarktis og forurening kan medføre. Men det ligger ikke i menneskets natur at give op. Derfor skal man se positivt på, at klima- og miljøministre fra omkring 190 lande i denne uge er mødtes i Bonn til COP23, FNs klimamøde, for at komme videre med Paris-aftalen. Internationale aftaler om bekæmpelse af miljøforurening og foranstaltninger mod voldsomme indvirkninger af klimaændringer er den ene vej, verdenssamfundet kan gå i bestræbelserne på at nå en renere og forhåbentlig mindre katastroferamt klode.

Læs også: Dyster USA-klimarapport modsiger Trump

Det er naturligvis beklageligt, at præsident Donald Trump har trukket USA ud af aftalen ud fra den betragtning, at det er vigtigt at have en så stor spiller med, når internationalt forpligtende aftaler skal indgås. Omvendt kan man ikke bebrejde Trump, at han har strittet imod, at en kraftig del af regningen for bekæmpelse af klimapåvirkningerne skulle havne hos amerikanerne, mens andre lande fik lov at forurene på livet løs. I stedet har enkelte amerikanske stater, herunder Californien, bebudet at arbejde for Paris-aftalens ånd.

Den anden vej, verden kan gå i klimaspørgsmålet, hedder videnskab og teknologi. Og kapitalisme. Lad de frie markedskræfter og idévirksomheden udfolde sig. Det er det, der har bragt os dertil, at en stadigt stigende del af Jordens befolkning i dag – trods sortseeres påstande om det modsatte – lever i en bedre verden end nogensinde tidligere. Millioner af mennesker er bragt ud af fattigdom som følge af teknologi og det kapitalistiske marked – socialisme har aldrig skabt andet end fattigdom og undertrykkelse.

Læs også: Løkke før klimamøde: Trump kan ikke stoppe Paris-aftale

Man skal dog ikke lade sig forblænde af teknologiens velsignelser eller kapitalismens buldren. En bedre verden skabes i et samspil mellem love og aftaler på den ene side og det fri initiativ på den anden. Derfor er der en mening med at holde et FN-klimamøde, hvor bureaukratisk og langsommeligt det end kan forekomme. Hvortil kommer, at debatten om menneskets påvirkning af klimaet stadig raser. Jorden er kun et støvfnug i verdensrummet, og klodens klima og miljø er under konstant påvirkning udefra. Men det ligger efterhånden uden for enhver videnskabelig tvivl, at menneskeskabt forurening spiller ind på opvarmning af atmosfæren, havets stigning og dermed mulige klimaændringer. Ergo har vi dermed en pligt til at sikre os selv og efterfølgende generationer mod følgerne i det omfang, vi har mulighed for det. Men den virkningsfulde løsning er ikke kødløse dage og cykelferier. Vores håb er menneskets fantastiske evne til omstilling, innovation og nye påhit.