Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Advarsel til Anders Samuelsen

»Når fyresedlerne er delt ud, maskinerne pakket sammen og produktionen flyttet til udlandet, er det for sent.«

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den politiske situation virker helt låst, og det er efterhånden svært at se, hvad der skulle få den stålsatte liberale leder, Anders Samuelsen, til at opgive sin ultimative røde linje omkring topskatten. Men her er et bud, som måske kunne være en solid gren at betræde på vejen ned fra træet:

Når det erhvervsliv, som skal trække Danmark ud af krisen, genskabe væksten og etablere nye arbejdspladser, advarer mod politisk tumult og usikkerhed, så er der grund til at lytte. Der er nemlig noget på spil. Hvis Liberal Alliance gør alvor af at vælte regeringen kun 15 måneder efter, at den er kommet til magten, vil det ikke blive set på med milde øjne i de danske virksomheder. Det er på ingen måde, hvad Danmark har brug for, påpeger Dansk Industris administrerende direktør Karsten Dybvad i tirsdagens Berlingske. Når Samuelsen skal besinde sig, skal han gøre det for landets skyld, for økonomiens og for erhvervslivets.

Advarslen fra industriens førstemand på dagen, hvor over 1.000 erhvervsledere mødes til »topmøde« i Operaen i København, kommer af to grunde. For det første er politisk usikkerhed altid af det onde, virksomheder har svært ved at disponere, når de ikke kender fremtiden. Og hvad bliver resultatet af et folketingsvalg? En rød regering? En ny smal og svag regering? Eller noget helt tredje?

Under alle omstændigheder er det svært at se, at der efter et valg skulle kunne opstå et flertal for lettelser af topskatten også for dem, der tjener over en million kroner om året. Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er imod.

For det andet indeholder regeringens helhedsplan så mange positive elementer for erhvervslivet og for dansk økonomi, at det ville være brandærgerligt, hvis det hele faldt på gulvet på grund af en diskussion om et vigtigt, men trods alt lille hjørne af den foreslåede skattereform. Udover den vækstpakke, som er en væsentlig fremadrettet del af planen, er der fundet en løsning på spørgsmålet om PSO-afgiften. Den højere pensionsalder, som er foreslået i 2025-planen, betyder et større økonomisk råderum for Danmark, men er samtidig en nødvendig håndsrækning til de virksomheder, som meget snart kan havne i en situation, hvor de ikke kan skaffe tilstrækkeligt med hænder.

En situation, hvor danske virksomheder er tvunget til at afvise ordrer, fordi man mangler arbejdskraft er dybt skadelig. Erhvervslivet i Danmark har traditionelt taget et stort ansvar for helheden og for dansk økonomi, men virksomhedsledere er med nogle få undtagelser meget tilbageholdende med at blande sig i politik. Og det er en skam, for der er brug for virksomhedernes stærke stemme i den offentlige debat. Det er dem, der ved, hvor skoen trykker.

Men alt for ofte bliver erhvervsledere mødt af en urimelig mistænkeliggørelse, der får dem til at trække følehornene til sig og koncentrere sig om deres forretning. Det er forståeligt, men skadeligt for ambitionen om at gøre Danmark rigere. Når fyresedlerne er delt ud, maskinerne pakket sammen og produktionen flyttet til udlandet, er det for sent.

Opfordringen herfra til de fremmødte i Operaen må derfor være: Bland jer noget mere. Det er der brug for.