Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Åben debat om udlændinge

Andre europæiske lande kunne lære af den åbne danske debat om indvandringen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtidig med at det går kraftigt fremad med integra­tion af nydanskere både med uddannelse og på arbejdsmarkedet, kommer en sag om groft hærværk i Slagelse i forbindelse med lukningen af et muslimsk bederum i et socialt boligbyggeri. Dette tilsyneladende paradoks viser, at der trods ubestridelige fremskridt fortsat skal sættes turbo på integrationen, mens vi fastholder den åbne debat. Her kan store dele af Europa lære af Danmark.

Herhjemme udviste vi rettidig omhu ved at stramme udlændingepolitikken efter 2001, så indsatsen har kunnet koncentrere sig om en bedre social og kulturel integration. Som sagen fra beboerforeningen i Slagelse tydeligt viser, er der fortsat problemer, men det er af stor værdi, at de kan diskuteres i åbenhed. Sådan har det været i en årrække. Andre lande har haft langt vanskeligere ved disse debatter, selvom deres problemer er større end de danske.

I Sverige skal der være valg om få uger, og udsigten til, at det meget indvandringskritiske parti Sverigedemokraterne kommer i Riksdagen, synes at have fremmet en debat om fejlslagen integration blandt de etablerede partier. En grovkornet TV-reklame for Sverigedemokraterne er blevet stoppet. Uagtet at reklamen er plat, er hele reaktionen meget sigende for den svenske debat, idet en dyne af politisk korrekthed i årevis har holdt nødvendige diskussioner nede om arten og omfanget af indvandringen. Sverige har adskillige eksempler på parallelsamfund og alle de problemer, der følger i kølvandet herpå. Hinsidan har det ganske enkelt været politisk illegitimt at sætte indvandringens problemer under debat. Det er dog fortsat ganske kontroversielt, idet Danmark fremholdes som skræmmebillede.

Tilsvarende har der i den tyske politiske elite været en ulyst ved, under indtryk af landets smertefulde historie, at diskutere skyggesiderne af indvandringsbølgen. En indvandringskritisk bog, »Tyskland afskaffer sig selv«, der udkom i går, af den fremtrædende SPD-politiker Thilo Sarrazin har allerede afstedkommet stor furore som følge af dens ofte primitive og unuancerede synspunkter, men viser debattens uomgængelighed.

Virkeligheden er, at EU-landene er domineret af aldrende befolkninger. Vi får brug for indvandring af folk, der kan og vil bidrage til at skabe vækst og velstand, og som både socialt og kulturelt vil være en del af de vestlige samfund. Hvad Danmark og de andre lande, der har foretaget opbremsninger og tilladt påtrængende debatter, kan lære det øvrige EU er, at der er brug for en styret indvandring, så problemer lader sig løse, inden de vokser sig store.

Imens kan det konstateres, at debatter kan være ubekvemme, føre til forenklinger og vække anstød, men hvad er alternativet til det frie og åbne demokrati? Fraværet af åben debat er langt værre. Balancerede løsninger er nemmere, hvis man tager fat i tide. Som Danmark har gjort. Hvilket gør, at der heldigvis er mange positive historier at glæde sig over, og ikke kun som i Slagelse balladesager, der løses ved nultolerance.