Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

2015

»Demokratiet bliver mindre funktionsdueligt, hvis selv store partier har større interesse i at løbe væk fra magten end at påtage sig den. «

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Året 2015 blev ikke ligefrem et af de lyse og lette år i menneskehedens nyere historie. Krigen i Syrien og mod Islamisk Stat både i Syrien og Irak fortsatte, og mange tusinder led og døde. Hundredtusinder blev sendt på flugt, og sammen med flygtninge og migranter fra andre områder som Afghanistan, Pakistan, Irak og flere lande i Afrika skabte de særligt i andet halvår et enormt menneskepres på Europa, som kontinentets politikere endnu ikke har været i stand til at håndtere.

Fra årets begyndelse hærgede den islamistiske terror med angrebet på Charlie Hebdo i Paris og i dagene derefter et supermarked i storbyens periferi. Et uvæsen, vi desværre også stiftede direkte bekendtskab med i Danmark, da to døde ved angrebene på Krudttønden og Københavns Synagoge i februar. Angrebet på et spillested, et fodboldstadion og flere cafeer og restauranter i Paris i efteråret bekræftede, at 2015 blev et mørkt år, der også stod i terrorens tegn. Om end selve byen, Paris, dog få uger senere blev scene for et af årets få lyspunkter, klimaaftalen ved COP21.

Flygtninge- og terrorsituationen kom efterhånden næsten til at skygge for årets tredje store, europæiske krise. Den græske økonomiske krise satte allerede tidligt i 2015 det europæiske samarbejde på spil. En Grexit truede, men blev afværget, da Syriza-leder og premierminister Alexis Tsipras til sidst gav sig i forhold til de fleste af de øvrige europæiske landes krav om reformer – og siden sikrede sig genvalg. Men den græske krise udstillede EUs aktuelle skrøbelighed, som flygtningekrisen også har gjort det – og som den forestående diskussion af betingelserne for fortsat britisk medlemskab af EU kan komme til at gøre det. 2015 udstillede, at den europæiske drøm for mange var endt som et mareridt.

Her i Danmark forekom der også politiske rystelser. Magten skiftede ved folketingsvalget i juni, men der var snarere tale om et fravalg end et tilvalg, da Lars Løkke Rasmussen atter indtog Statsministeriet og regeringskontorerne med sin smalle Venstreregering. Vælgerne belønnede især partier, der ikke kan eller vil påtage sig magtens hårde, beskidte arbejde. Den udvikling kan naturligvis ikke fortsætte. Demokratiet bliver mindre funktionsdueligt, hvis selv store partier har større interesse i at løbe væk fra magten end at påtage sig den. Under alle omstændigheder afslørede 2015 en voldsom politisk tillidskrise mellem befolkning og politikere. Hvilket mere end noget andet sted kom til udtryk ved afstemningen 3. december om at afskaffe retsforbeholdet og erstatte det med en såkaldt tilvalgsordning. Den magt – at kunne til- og framelde Danmarks EU-samarbejde på retsområder uden at skulle spørge vælgerne – undte vælgerne ikke politikerne. Samlet set var både folketingsvalget 18. juni og folkeafstemningen 3. december en protestmarkering fra vælgernes side, som ikke har set sin lige siden jordskredsvalget i 1973.

Bliver 2016 så mere opløftende for det danske samfund og det europæiske kontinent? Man kan håbe, men tvivle. Om få dage sætter Sverige hegn op og indfører ID-kontrol ved ind- og udrejse med offentlig transport. Endnu er der ikke styr på EUs ydre grænser, og flygtninge og migranter strømmer fortsat ind, om end med vinterens naturlige afdæmpning. Herhjemme går regeringen og dens parlamentariske grundlag ind i en svær sæson med blandt andet højspændte skatteforhandlinger. Intet ser let ud. Det er vel den brutale sandhed.