Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vores politikere lever i deres eget parallelsamfund

»De røde og blå politikere, der har været ansvarlige for indvandring til og integration i Danmark, har aldrig selv beboet eller færdedes i udsatte områder,« mener Per Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Parallelsamfund

Der har angiveligt været afsat for få politi-ressourcer i det uroplagede område Motalavej i Slagelse, der i årtier har været plaget af etniske familiekonflikter.

Et helt grundlæggende større problem er det dog, at der også har været involveret for få politiske ressourcer i sådanne områder.

De røde og blå politikere, der har været ansvarlige for indvandring til og integration i Danmark, har nemlig aldrig selv beboet eller færdes i disse områder.

Havde de ansvarlige politikere selv boet der, havde det næppe fået lov at komme så vidt. Disse politikere har i stedet haft deres gang i egne parallelsamfund.

Per Christensen, Hvidovre

Skil kirke og skole ad

Hvorfor skal konfirmationsforberedelse foregå i skoletiden? I min optik er religion et privat anliggende. Ikke en opgave for vores folkeskole. Det er frivilligt, om man vil konfirmeres, og der er mange, der ikke er kristne. Skil derfor tingene ad. Lad skolen være skole, og lad den enkelte elev have sin religion i sin fritid. Præcis som med alle andre private aktiviteter, og uanset hvilken religion det så end er.

Det kræver en ændring af folkeskoleloven, og jeg er med på, at det er historisk og kulturelt betinget, at konfirmationsforberedelse er en del af loven. Men blot fordi noget har været på en måde i mange år, er det ikke i sig selv lig med, at det også i dag er den rette måde at gøre det på. Vi skal alle følge med tiden, og det skal vores folkeskole også. Vi skal tilpasse os det samfund, vi lever i, og i dagens Danmark bør skolen være religiøs neutral.

Min helt personlige oplevelse er, at omkring 80 pct. af eleverne udelukkende bliver konfirmeret for at slippe for skole. Jeg tror ikke på, at vi vil opnå samme aktivitet i konfirmationsforberedelsen uden for skoletiden.

Desuden giver det ikke mening, at vi i folkeskolens ældste klassetrin fjerner timer fra elevernes undervisning for at give plads til konfirmationsforberedelse. Skolen bør ikke nedprioriteres, og slet ikke på et tidspunkt, hvor eleverne nærmer sig eksamen, og hver en time er vigtig.

Det er uhørt, at vi stadig giver samfundsmæssige privilegier til en bestemt religion. Jeg kræver et opgør!

Michael Wittrock, Præstø, 15 år og konfirmeret i 2019

Omskæring

Kære Katrine Winkel Holm

Jeg har læst din kommentar i Berlingske forleden om omskæring af drenge, og jeg er rystet over din mangel på medmenneskelighed over for børn.

Du er præst og burde stå for det gode i mennesket. At skære i børns kroppe er en forbrydelse, ikke andet.

At det så er en forbrydelse, der er blevet praktiseret i tusindvis af år, gør den ikke minde alvorlig.

Vi lever i en oplyst tid, de fleste af os. Vi kan ikke blive ved med at tage hensyn til folk, som mener, at måtte skære i deres børn for at tilfredsstille en eller anden imaginær gud.

Ville du lade folk skære i din raske krop, hvis dine forældre havde en eller anden religiøs fanatisk tilgang? Jeg tror nu nok, du er glad for, at dette ikke er sket.

Og selvfølgelig er retten til egen krop første prioritet, og religiøse overgreb slet ikke en option.

Eddie Jürgensen, Holstebro

Jo, der findes klimatosser

Det er ubegribeligt, grænsende til det absurde, som fremtrædende politikere er i stand til at føre sig frem i klimadebatten, uden at evne først at sætte sig ind i blot de mest basale og indlysende faktuelle forhold.

Forleden var det Pia Olsen Dyhr fra SF, som i et debatprogram på DR 1 agiterede ivrigt for at fremskynde udfasningen af benzin og dieselbiler mest muligt – for at booste den grønne omstilling.

Nu skal danskerne køre i dyre el-biler, også selvom mange ikke har råd eller har nogen seriøse alternativer. Det er vel bare synd for dem. Synd eller ej, kunne Pia Olsen Dyhr og hendes meningsfæller mon overveje den mulighed, at man faktisk tilvejebringer den grønne elektricitet, før man udfaser brændstofbilerne? Det meste af vores strøm er desværre stadig fossil og kulsort, på trods af de mange vindmøller. Det vil have den absolut modsatte og katastrofale virkning på miljø og klima, hvis sort strøm bruges til at oplade el-biler, hvor fede de så end er.

Det kan da kun være klimatosser, der ønsker at køre rundt i dem, så længe den grønne strøm ikke fylder mere i det samlede energiforbrug! Noget helt andet er, at undersøgelser viser, at det faktisk tager rigtig lang tid, før en el-bil har »tjent sig ind« klimamæssigt, bl.a fordi fremstillingen af batterierne belaster miljøet meget. Det tager henved to-tre år eller mere, før den har »indhentet« en energiøkonomisk benzinbil i det regnskab.

Klaus Kanstrup, Hørsholm