Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Volkswagen-chef: Måske når Danmark 200.000 grønne biler i 2022

»Men med ketchupeffekten her i 2021 skulle det ikke undre mig, at Danmark når 200.000 grønne biler allerede i 2022,« skriver Mads Nør Lauvring. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOF STACHE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omstilling kræver nye vaner. Nye vaner kræver tid. Tid kræver tillid. For nylig understregede FNs klimarapport endnu engang, at vi er langt fra at have taget på vores negative påvirkning af klimaet.

Vi er mere pressede end nogensinde til at omstille os til en mere klimavenlig hverdag, og hvis jeg løfter blikket et par sekunder og ser mig omkring, oplever jeg både privatpersoner og virksomheder, som forsøger at omstille sig. Jeg ved godt, at vi stadig er langt fra at være i mål, men jeg synes også, vi skal huske, at en succesfuld omstilling kommer til at kræve tillid.

Kigger vi mod min egen vejbane, har vi netop rundet 100.000 el- og hybridbiler på de danske veje, som for bare få år siden virkede utopisk. Men med ketchupeffekten her i 2021 skulle det ikke undre mig, at Danmark når 200.000 grønne biler allerede i 2022. Elektrificeringen er vigtig – ikke mindst i forhold til klimaet. Det kræver dog meget mere end, at bilproducenterne sørger for elbiler nok. Det kræver et samarbejde og tillid mellem bilproducenter, bilforhandlerne, de danske bilister og politikere. Og samme samarbejde og forhold gør sig gældende på tværs af alle brancher.

For selvfølgelig står både producenterne og forhandlerne med et stort ansvar, og jeg tror på, at vi gerne vil skynde på den grønne omstilling. Men vi får ikke den nødvendige fart i omstillingen, hvis ikke vi også som borgere accepterer udviklingen i flere tempi. Der er behov for, at alle ved, og alle accepterer, at vi er i en udviklingsfase. Udvikling kræver forståelse for forandring, og udvikling kræver tillid til, at det bliver bedre i fremtiden.

Jeg negligerer ikke nødvendigheden af fart i den grønne omstilling, for klimauret tikker – hurtigt. Jeg synes bare, vi skal anerkende, at vi ikke kan kaste alle ned i en labyrint og forvente, at vi alle finder udgangen med det samme.

Elbiler, køderstatninger, genbrug, sortering af skrald osv. Det er noget, vi skal lære – både som virksomhed og privatpersoner. Jeg skal være den første til at anerkende, at vores paradigmeskifte i Volkswagen mod mere el ikke er eller kommer til at forløbe gnidningsfrit. Det burde på samme måde være utopi for selv den mest optimistiske at forvente, at virksomheder og mennesker kan adoptere og fuldende grønne valg på en nat.

Jeg stemmer for, at vi indfører et punkt i klimadebatten, der hedder tillid. For det er på den måde, at vi med den største hastighed kan komme tættere på målet i vores vigtige kamp for vores klima.

Mads Nør Lauvring, adm. direktør i Volkswagen Danmark