Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vil Karen Ellemann stadig nedlægge sin nye »kaffeklub«?

»'Nordens dyreste kaffeklub' bliver nu til 'Karens kaffeklub' og stort tillykke med det. Ellemann kan så starte med at invitere sine godt 9.000 personlige folketingsstemmer til kaffe i 2023 og forklare, hvorfor de hver især spildte deres demokratiske stemme på et tomt folketingssæde for de næste godt fire år?« skriver Søren Søby Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Karen Ellemann (V) blev enstemmigt udpeget af samtlige nordiske lande til at blive den nye generalsekretær for Nordisk Ministerråd i 2023. Ingen tvivl om at Karen Ellemanns medlemskab af Folketinget siden 2007 samt diverse ministerposter, herunder minister for nordisk samarbejde, har haft rig indflydelse på Nordisk Ministerråds beslutning.

Dog forekommer det temmelig bizart og yderst masochistisk at udpege en ny generalsekretær, der tilbage i 2013 betegnede selvsamme Nordisk Ministerråd som en »kaffeklub«, ligesom Ellemann med største retoriske finesse brugte de yderst diplomatiske ord: »Derfor skal vi aflive nordens dyreste kaffeklub«.

»Nordens dyreste kaffeklub« bliver nu til »Karens kaffeklub« og stort tillykke med det. Ellemann kan så starte med at invitere sine godt 9.000 personlige folketingsstemmer til kaffe i 2023 og forklare, hvorfor de hver især spildte deres demokratiske stemme på et tomt folketingssæde for de næste godt fire år?

Hvis den demokratiske transparens skulle vise sig at være for tung en byrde for den nyudnævnte generalsekretær, så kunne Ellemann måske uddybe for sine fremtidige medarbejdere, om de kan forvente aflivnings- eller genoplivningsplaner fra deres kommende chef? Der er nemlig en lille forskel.

Søren Søby Jørgensen, Fredericia

Hadsk uvidenhed

Nyhedschef Simon Bendtsen har i Berlingske 14. november en usædvanlig hadsk og udskammende, men desværre også uvidende, kommentar om bankens ledelse i forbindelse med retsopgøret om Roskilde Bank, der afgøres af Højesteret 1. december 2022.

Hans viden om sagens substans er beskæmmende ringe, og baserer sig på bodegasnak om forholdene i banken frem til bankens ulykkelige konkurs i 2008.

Der er tale om en erstatningssag og ikke en straffesag, så der er ingen, der kan komme i fængsel.

Sagsøger, der er Finansiel Stabilitet, har reduceret sagen, som i landsretten var på en milliard kroner for ti engagementer til 330 millioner kroner for Højesteret.

I landsretten udgjorde søgsmålet ti større erhvervsengagementer, nu fem aktielån i Højesteret.

Bestyrelsen i banken havde ingen aktieoptioner, og dermed ingen motivation til at tage risici udover det normale.

Banken var på grund af stor vækst under skærpet tilsyn fra Finanstilsynet, som ikke havde bemærkninger til bankens hensættelser eller solvens i foråret 2008. Heller ikke hverken intern eller ekstern revision havde forbehold for bankens årsregnskab 2007, der viste pænt overskud, god likviditet og beskedne hensættelser til tab.

Finanstilsynet godkendte bankens solvens fire måneder før konkursen!

Finansiel Stabilitet har i en anden retssag om Roskilde Bank i landretten (den såkaldte HSH-sag) procederet for, at alt var i skønneste orden i banken 2007, og at de efterfølgende tab skyldes finanskrisen. I sagen for Højesteret procederer samme sagsøger for det stik modsatte synspunkt.

Måske Simon Bendtsen skulle skrive en kommentar om, at en statslig myndighed holder retssystemet, offentligheden og de sagsøgte for nar.

Simon Bendtsen bekræfter udsagnet om, at de eneste, der forudså finanskrisen, var frisører og journalister. Løsningen er derfor at sætte lønnen til Simon Bendtsen og frisørerne ned og lønnen til bankfolk op. Så vil kloge folk som Simon Bendtsen søge over i banksektoren, så vi undgår fremtidige finanskriser.

Ib Mardahl-Hansen, medlem af Roskilde Banks bestyrelse 2006-2008

Den politiske eventyrdigter

H.C. Andersen er kendt over hele verden for sine eventyr. Denne tradition er nu indført i den politiske verden. Takket være de navneskjulte og ansigtsløse spindoktorer, der har spundet fortællinger så godt, så over halvdelen af den danske befolkning har slugt det råt.

Den del tror fuldt og fast på, at Mette Frederiksen har reddet hele den danske befolkning, som det fremgår på sociale medier i et væk. Det har hun ikke, men til gengæld har hun fået slået adskillige millioner mink ihjel. Begravet, gravet op og afbrændt.

Det er som altid før de private virksomheder, der har udviklet vaccinen og derfor reddet befolkningen fra pandemien. Det samme gælder grøn omstilling båret af virksomheder, der lynhurtigt på trods hindringer som tyngende skatter, indviklede skatteregler samt bureaukratiske skrankepaver formår at levere varen.

Skammeligt og usømmeligt er det skue, hvordan regeringen og politikere klæber sig op af fortællingen skabt af de moderne eventyrfortællere.

Holger Overgaard Andersen, Vedbæk