Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vi unge er ikke dovne og uengagerede

Unge bliver sat i kasser, som vi ikke tilhører.

»Jeg tror blot, det er forståelsen for unge, der mangler.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Som ung i dag skal man lægge øre til lidt af hvert. Enten anklages vi for at være dovne, inkompetente samt uengagerede i den politiske debat. Eller også er vi stresset over det karakterræs, der foregår i gymnasiet, fordi vi lever under den såkaldte »perfekthedskultur«. Men jeg passer ikke i de to kasser - og sådan tror jeg mange unge har det.

Når der igen udgives en artikel om, hvor dovne vi danske unge er, kan man ikke andet end at grine. At udgive en artikel uden nogen forståelse for at være ung i dag er jo for dumt. Det er et billede af ungdommen, som jeg slet ikke genkender.

Det er ikke, fordi vi er dovne og uengagerede, at vi generelt ikke blander os i den politiske debat. Masser af unge er engageret i politik - størstedelen på gymnasierne har studieretninger med samfundsfag på A-niveau. Vi har masser af holdninger og debatterer også i undervisningen - vi har bare ikke et behov for at råbe op, hver gang vi igen kritiseres af artikler, som rammer helt ved siden af.

Selv føler jeg mig heller ikke ramt, når vi unge bliver kritiseret. Det lyder måske mærkeligt – særligt fordi jeg bliver generaliseret for noget, jeg ikke er. Men at bruge min tid på at svare på artikler med tomme argumenter, som sætter mig i kasser, jeg ikke tilhører – det gider jeg ikke.

Hvem sagde ung og dum? I Bodil Jessens artikel »Danske unge er verdensmestre i politik« udgivet i Berlingske 3. november 2016, fortælles det, at danske unge mellem 15 og 29 år opnåede en førsteplads på OECDs rangliste over unges politiske interesse i OECD-landene. Ligeledes fortælles det, at det kun er syv pct. af de unge i Danmark, der ikke interesserer sig for politik. I OECD er gennemsnittet 26 pct.

Dette politiske engagement ses også for nylig i form af klimademonstrationerne. Så måske står det ikke så skidt til for dansk ungdom? Jeg tror blot, det er forståelsen for unge, der mangler. Generaliseringen er den største udfordring i denne debat, da størstedelen, ligesom jeg, hverken er dovne eller stresset. Emil Frellsen Russell, gymnasieelev, Virum