Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vi skal være stolte over Trumps besøg

Donald Trump kommer til Danmark i september, og det skal vi være glade for. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er det officielt, at USAs præsident, Donald Trump, besøger Danmark 2.-3. september. I den forbindelse har der været mange kritiske kommentarer - primært fra politikere på venstrefløjen - om at de vil demonstrere mod præsidentens besøg. Heriblandt Karsten Hønge (SF) der sagde »jeg står i forreste række i de demonstrationer, der skal afholdes imod ham, og deltager gerne i at organisere dem« til DR.

Jeg mener, at vi skal være stolte over, at en af verdens mest magtfulde mænd besøger et lille land som Danmark. Jeg er uenig med Trump på mange områder, men vi skal byde ham velkommen og selvfølgelig pointere Danmarks officielle linje. Det er en kæmpe anerkendelse at få besøg af USAs præsident, så husk at byde Melania og ham velkommen! Alexander Sennels, Hørsholm

Stik piben ind, Hønge!

I går kunne man i Berlingskes spalter læse, hvordan folketingsmedlem for SF, Karsten Hønge, tordnede mod USAs præsident, Donald Trump, og hans kommende besøg i Danmark. Udover at ville arrangere en demonstration mod præsidentens besøg, proklamerede Hønge, at han i egen person ville stå i forreste række og råbe skældsord såsom »kvindehader« af præsidenten.

Danmark har i mange år været en vigtig allieret for USA og omvendt. De har gjort meget godt for os, og vi har stået klar, når amerikanerne har haft brug for hjælp. Sådan har det været gennem skiftende statsministre og præsidenter, gennem republikanere og demokrater, gennem socialdemokrater og Venstre-folk. Et tæt og stærkt samarbejde, som har været muligt, fordi vi naturligvis behandler vores tætteste allierede, som vi også selv vil behandles.

Det er præcis det modsatte, som Karsten Hønge nu vil være bannerfører for. Uordentlighed klæder ikke nogen, men særligt hører det ikke hjemme hos et folketingsmedlem i en tid, hvor vi gerne vil politikerlede til livs. Der skal være plads til uenighed, men den slags tåbelig opførsel bør man som folketingsmedlem holde sig for god til. Jeremy Bo Pedersen, Aarhus N, hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Folkepartis Ungdom

De forældreløse IS-børn

De forældreløse børn er helt uskyldige og de fortjener ikke den skæbne, de er overladt til. De helt små børn er endnu ikke politisk bevidst, mens de lidt større børn allerede kan være præget af den IS-opdragelse, de har fået, ifølge de oplysninger der er kommet frem gennem pressen. Ingen af børnene bør sendes til Vesten, hvor de formodentlig skal vokse op på børnehjem og institutioner. Hvis der findes danske bedsteforældre eller anden familie, der vil adoptere dem, så er det den bedste løsning. Findes der ikke sådanne familierelationer, vil den eneste logiske hjælp til børnene derfor være at tilbyde adoption af børnene til enten danske familier eller sunnimuslimske familier, fordi IS er sunnimuslimsk. Adoptionsmyndigheder og sunnimuslimske imamer må kunne hjælpe til med at få skabt de fornødne kontakter til adoption, så adoptionsforældrene kan hente børnene i lejrene.

IS-mødrene skal ikke retur til Danmark, som de har svigtet i allerhøjeste grad. Disse kvinder er derfor kun at betragte som landsforrædere. Klaus Folmann, Frederiksberg

Sommerferielæsning

Selv om der sker voldsomme begivenheder ude i verden, fylder de »gode« råd til læserne ganske meget i denne tid. De fleste af disse forslag er skønlitterære bøger, som ikke har nogen blivende litterær værdi. Om et par år er de glemt, men så er der kommet mere af samme genre, som også hurtigt bliver glemt. Andre af forslagene er politiske agitationsbøger, i reglen fra højrefløjen, og dem bør man i hvert fald holde sig fra. Men hvad skal man dog så læse? Selvfølgelig den bog, som har haft den allerstørste betydning for os mennesker. Nej, det er ikke Bibelen eller nogen tilsvarende bog.

Da jeg som ung fysikstuderende fulgte Jens Martin Knudsens fantastiske forelæsninger i klassisk fysik og relativitetsteori, sagde han til os, at vi i sommerferien burde læse Isaac Newtons storværk, Philosophia Naturalis Principia Mathematica fra 1687. Hvis vi gjorde det, ville vort liv blive forandret, og vi ville forstå universets indretning og menneskets plads i naturen.

Jeg fulgte hans råd, anskaffede bogen i engelsk oversættelse og læste og læste og læste – hele sommeren. Det var fantastisk. Efter at have læst denne storslåede bog blev jeg virkelig forandret. Jeg forstod, hvordan solsystemet fungerede, hvordan tidevandet steg og faldt, og hvordan naturvidenskabelig forskning skulle opbygges.

Denne bog er uden tvivl det værk, som har betydet mest for udviklingen af det moderne samfund, uden at vi egentlig tænker over det. Den kan varmt anbefales. Mogens Nørgaard Olesen, Frederiksværk