Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vi skal udbyde flere meritlæreruddannelser i København

»Jeg tror bestemt, at vi har ansat dygtige ikkeuddannede lærere på folkeskolerne i København. Men jeg mener, at uddannede lærere er helt afgørende for at sikre en høj kvalitet i undervisningen af børn og unge,« skriver Heidi Wang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge børne- og ungdomsforvaltningen i København er omkring 600 – svarende til 15,5 procent – af de fastansatte lærere på folkeskolerne i København ikke læreruddannede. Noget i den sætning klinger helt forkert i mine ører – at lærere i folkeskolen ikke er læreruddannede. Så er det ikke lærere, og det betyder, at vi ikke overholder lovgivningen og har et alvorligt problem med at sikre kvaliteten i vores folkeskole.

Jeg tror bestemt, at vi har ansat dygtige ikkeuddannede lærere på folkeskolerne i København. Men jeg mener, at uddannede lærere er helt afgørende for at sikre en høj kvalitet i undervisningen af børn og unge. Derfor glæder det mig også, at et bredt politisk flertal på Christiansborg er blevet enige om et markant løft af læreruddannelsen. Jeg håber, det vil tiltrække mange flere til faget.

Vi står i en meget vanskelig situation både i forhold til rekruttering af uddannede lærere på grund af mangel på lærere, men også i forhold til fastholdelse af lærere i folkeskolerne i København. Og vi er dag nødsaget til at ansætte mange – helt konkret 600 – ikkeuddannede lærere for at sikre den fornødne undervisning.

En del af løsningen er at sende så mange som muligt af de 600 dygtige medarbejdere uden en læreruddannelse afsted på skolebænken, så de kan uddanne sig til lærer gennem meritlæreruddannelsen.

I den netop indgåede aftale om budgettet for 2023 i Københavns Kommune har vi afsat 32 millioner kroner i 2023 og 43 millioner kroner i 2024-2026 til fastholdelse og rekruttering af lærere og ledere på skoleområdet, pædagogisk personale på dagområdet og sundhedsplejersker.

Når vi i den nærmeste fremtid sætter os sammen i børne- og ungdomsudvalget for at udmønte de puljemidler, vil mit fokus være på merituddannelse af ikkeuddannede lærere i folkeskolen. Det skal være en indsats, der både retter sig mod at uddanne flere af de nuværende ikkeuddannede lærere i folkeskolerne, men også mod tiltrækning og rekruttering af nye medarbejdere, der gerne vil uddanne sig til lærere.

Heidi Wang, børne- og ungdomsordfører for Venstre i Københavns Borgerrepræsentation