Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vi lader os ikke spise af med en klimalov

»Som dagene gik, og tømmermændene begyndte at lægge sig oven på fejringen af klimaloven, begyndte mange af os rent faktisk at læse lovens indhold. Og det gik op for os, at loven mest af alt bestod af flotte løfter og gode ambitioner, uden at der rent faktisk var reelt indhold,« skriver Frederik Bjørnbak Mogensen fra i Den Grønne Studenterbevægelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Vi stod i de mørke aftentimer ude foran Klimaministeriet. Klimaloven var næsten på plads. Der var spænding i luften. Mon den kom til at indeholde delmål? Var der mon et klimaborgerting skjult et sted på de mange sider?

Lyset gik op i foyeren og ud tonede Dan Jørgensen, støttepartier og de, som det lidt for sent gik op for, at klimaet er noget, som folk går op i. Der blev talt om en historisk aftale. Verdens første en af slagsen. Selv Rasmus Nordqvist fra Alternativet så selvtilfreds ud. Vi, der stod ude i kulden klinet til vores smartphones, for at høre Dan Jørgensens gyldne replikker, havde ligeledes svært ved at få armene ned. Mange af de ting, vi havde frygtet ikke kom med, var med. Vi fik et klimaborgerting, vi fik delmål og vigtigst af alt fik vi 70 pct. reduktionsmål i 2030.

Men som dagene gik, og tømmermændene begyndte at lægge sig oven på fejringen af klimaloven, begyndte mange af os rent faktisk at læse lovens indhold. Og det gik op for os, at loven mest af alt bestod af flotte løfter og gode ambitioner, uden at der rent faktisk var reelt indhold. Forligskredsen sagde godt nok, at det alt sammen kom til foråret, hvor man vil starte forhandlingerne om indholdet.

Problemet er bare, at klimaet ikke kan vente til foråret. Klimaet kræver handling nu. Det kræver utrætteligt arbejde i kampen for den umulige løsning. For ja, løsningerne, der skal til, for at nå de 70 pct. reduktionsmål, er komplicerede og potentielt noget, der kan skabe store uenigheder. Dog kan det ligeledes skabe muligheder. Muligheder for at skabe et bredt samarbejde på tværs af de forskellige instanser i Danmark. Hvor erhvervsliv, pensionsselskaber, landbrug og civilsamfund alle arbejder sammen for at nå i mål.

For hvis vi formår dette, kan vi vise omverdenen, hvordan det er muligt for et demokratisk samfund at omstille sig samtidig med, at alle sektorer i samfundet bliver hørt.

Vi aktivister og bevidste borgere venter derfor i spænding på forårets komme. Vi venter på, at de flotte løfter og høje ambitioner bliver til realiteter, og det samme gør klimaet. Og kommer det ikke, har vi mere end én gang vist, at vi klar til at sætte foden ned.

Frederik Bjørnbak Mogensen, aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse