Vi kan lære af Schweiz – og de af os

Berlingskes idé med i 2017 at bringe indlæg om, hvad vi danskere kan lære af andre lande, finder jeg overordentlig konstruktiv, og avisens første kronik i serien 7. januar af Lars Tvede, der er bosiddende i Schweiz, finder jeg relevant. Min kompliment.

Selv om jeg først læste kronikken med en vis skepsis, må jeg tilslutte mig langt de fleste af Lars Tvedes konklusioner. Personlig bor jeg på 30. år i eksakt samme kanton som Tvede – med mindre han da er flyttet – og jeg refererer ofte til den kendsgerning, at Schweiz trods sin temmelig komplicerede demografi (fire sprog osv.) bruger mindre end en ottendedel af Danmarks »bureaukrati« til at styre landets administration.

Schweizerne er generelt yderst effektive. Vore to lande repræsenterer omtrent samme befolkningsstørrelse, så man kan blive helt dårlig, når man lytter til diskussionerne hjemme i Danmark. Vi har, som pointeret i Tvedes kronik, meget at lære, ikke mindst af schweizerne.

Og hvad kan Danmark så at lære schweizerne? Fleksibilitet, handel og omstillingsparathed er de første egenskaber, som falder mig ind. Måske egenskaber, som har forårsaget, at Danmark overhovedet har overlevet som nation?

Et nytårsønske? Bare vi dog kunne holde op med al vor selvglade velfærdsdiskussion og i stedet få etableret et snusfornuftigt »lands-management« på »Borgen«. Hvorfor skal det kun være i krigs- og nødsituationer, at vi finder melodunten? Godt og fredeligt nytår!