Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vi kan ikke mere, end vi i forvejen gør, statsminister

»Ifølge statsministeren er det jo åbenbart en sejlivet myte, at det skulle være lystbetonet at gå på arbejde, men deri tager hun altså grueligt fejl. Den romantik har Christianborg taget fra lønmodtagerne for længe siden,« skriver Michael Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har statsministeren i al sin visdom tænkt over, at det nye raffinerede slogan, hun turnerer med, muligvis bygger på en fejlantagelse? Det er vel ikke sikkert, at vi alle kan mere.

Arne kunne ikke mere, og minkene (som alle nu har glemt) kunne ikke mere. Hvad med de danske børn i Syrien? Er de kommet hjem? Sygeplejerskerne strejkede (uden held), fordi de ikke kunne finde sig i mere, og så kommer Gud hjælpe mig statsministeren her to sekunder efter og siger: »Vi kan mere.« Ved Bjarne Corydons skæg! Du bør moderere dine ord, kære statsminister. Vi er mange, der efter den såkaldte »normalisering« tilbage i 2013 netop ikke kan mere, end vi i forvejen gør.

Og så tror statsministeren derudover åbenbart stadig, at vi er så luksusorienterede, at det rent faktisk endnu er lysten, der driver værket. Du står offside i din logik, statsminister. Vi lønmodtagere er udmærket klar over, at vi har en pligt til at tjene penge til livets opretholdelse. Lysten er forsvundet for længe siden, så du må finde dig et andet mantra. Ifølge statsministeren er det jo åbenbart en sejlivet myte, at det skulle være lystbetonet at gå på arbejde, men deri tager hun altså grueligt fejl. Den romantik har Christianborg taget fra lønmodtagerne for længe siden. Nu er det dog altså blåstemplet fra »toppen af poppen«: Vi behøver ikke længere simulere lystbetonede uden at miste vores professionalisme.

Mange ansatte er gået ned i tid og løn, netop fordi de ikke kan mere ... Og fordi livet er mere end arbejde ... En lærer eller sygeplejerske arbejder i dag på norm 100 procent (før »Corydong«) – men nu til cirka 75 procent løn. Mange af os er på nedsat tid (i forhold til »new normal«) og selvfølgelig på nedsat løn. Vi arbejder altså lige så meget i dag på nedsat tid/løn, som vi gjorde før Corydon på fuld tid. Det er derfor, vi er gået ned i tid, kære Mette – og det er derfor, at det langt fra er sikkert, at du har ret i din parole. Har du tænkt over, hvorfor der er så mange danskere, der ikke arbejder på fuld tid jfr. Borgens definition af »fuld tid«? Arbejdseffektiviseringshysteriet og den mentalmasturbationsmaskinelle tilgang til menneskelivet, der de sidste mange år er kommet fra Christiansborg, må til at ophøre.

Michael Pedersen, Vejen