Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vi har alle et ansvar for at ændre kulturen

Modelfoto: Iris. Fold sammen
Læs mere

De seneste uger har med rette stået på en stor selvransagelse blandt ungdomspartierne – et sted jeg selv begår mig i.

Har vi en kultur i partierne, som ikke tilskynder respekt for grænser og et »nej«? Har vi gjort noget forkert? Hvordan sikrer vi, at det ikke sker igen?

Jeg mener, at det er sundt, at vi tager disse diskussioner. Ungdomspolitik skal være for alle, ungdomspolitik skal være trygt og ungdomspolitik skal være et sted, hvor man ikke risikerer at blive forulempet, voldtaget eller seksuelt krænket.

Derfor har vi også alle et ansvar. Et personligt ansvar om at sige fra, hvis vi oplever et medlem blive forulempet af et andet medlem verbalt, nonverbalt, på skrift eller fysisk. Dette er særligt et ansvar, som ledelserne rundt omkring i ungdomspartierne skal tage på sig. Og det, ved jeg også, bliver gjort.

Som ungdomspolitiker er mit indtryk ikke, at der er et særskilt kulturproblem. Jeg oplever ikke mænd – særligt dem med ledende poster –være krænkende over for unge kvinder.

Dette behøver ikke at betyde, at det ikke forekommer. Sagerne har vist, at det gør der.

Derfor skal vi også fortsætte med at have det fokus, som vi nu har fået. Det faktum, at disse ting har forekommet, gør, at der skal fokus på overgreb og grænser. Er der miljøer, hvor den herskende kultur er, at man kan gøre, hvad man vil med kvinder, så skal vi sikre, at denne kultur bliver ændret. Sker dette ikke, er min holdning, at de skal ekskluderes med det samme.

Vi bliver nødt til at sige fra over for gerningsmændene og sætte ofret først.

Afslutningsvis vil jeg takke ofrene, som har haft modet til at stå frem. Jeg tror ikke, at vi ville have det fokus, som vi har nu, hvis ikke I stod frem med jeres historier. Det kommer til at gøre mere, end I aner!

Vi har alle et ansvar og ved, at I har stået frem over for jeres gerningsmænd og sagt nej, har I sat eksemplet for alle os andre. Mit håb er, at vi andre også kan leve op til det ansvar.

Casper Enevoldsen, kultur,- ideologi- og religionsordfører for Venstres Ungdom