Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vi glemmer drengene i kampen for kvinders muligheder

Fokus på unge sårbare mænd må være lige så berettiget som kvinders kamp om ligeløn, direktør- og bestyrelsesposter.

Kønsdebatten har for meget fokus på kvinderne og deres adgang til topstillinger, mens vi glemmer drengene, som er overrepræsenteret i statistikker om ensomhed, selvmord, misbrug og psykiske lidelser som f.eks. betyder, at 48 pct. af unge mænd i Danmark bliver erklæret uegnet til at aftjene værnepligt i militæret. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hvorfor virker ligestillingskampen i dag til at gå mere på prestigefyldte poster og lønniveauer for kvinder, end muligheden for et sundt og meningsfyldt liv for alle?

Vi fokuserer så meget på kampen for kvinders ret, at manden og værre endnu drengen bliver glemt. Grundlæggende kan man sige, at vi kæmper for at udvide pigers interesse, formåen og mulighed for at kunne opnå mere og andet i samfundet og livet, end deres mødre har gjort. Vi kæmper for, at de ikke skal underlægges fordom pga. deres køn, at ændre strukturelle vilkår, der hæmmer eller præger dem i forhold til, hvad de kan blive til, og vi gør hvad vi kan for aktivt at støtte dem og udvikle deres muligheder.

Drengene derimod bliver til mænd, og mænd må klare sig selv, lader holdningen til at være, men vi kan gøre det samme for at øge drenges chance for et bedre liv, og behovet er der. Drengens stereotypificerede kønsrolle er heller ikke kun positiv. Manddom baseres stadig langt hen ad vejen på evnen til at beskytte og forsørge, hvilket direkte påvirker chancen for at kunne finde én at stifte familie med, og derfor også instinktivt bliver noget, man kæmper for. Effekten af vores forventninger til drengen er, at han lærer at tilsidesætte følelser og tryghed for at være den modige og stærke. Dette har konsekvenser både i arbejdet og i livet som helhed, især når forventningerne ikke kan indfries.

Et symptom på, at der er noget galt, kan man se i artiklen fra Berlingske »Aldrig før er så mange mænd erklæret uegnet til værnepligt: En særlig gruppe unge mænd har fået det sværere de seneste år.«

48 pct. af unge mænd i Danmark bliver erklæret uegnet til at aftjene værnepligt i militæret på grund af blandt andet ADHD, angst og depression, altså psykiske lidelser. I Vesten generelt ser vi, at dødsfald og ulykker i forbindelse med arbejde er langt højere for mænd. Mænd er overrepræsenteret i fængsler og som ofre for vold. De er overrepræsenteret i statistikker for barnløshed, ensomhed, misbrug, selvmord og fedme, og mænd har kortere levetid. Et fokus der må være lige så berettiget som ligeløn og bestyrelsesposter.