Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vi er ikke alle »fæle spekulanter«, Frank Aaen

Danske Bank udbetaler aktieudbytte - og det har delt vandene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Formanden for foreningen Kritiske Aktionærer, Frank Aaen, argumenterer for, at Danske Bank undlader at betale udbytte for 2019. Nu er det jo ikke alle aktionærer, der er »fæle spekulanter«, men rigtig mange pensionister, som gennem opsparing har anskaffet udbytteaktier og derfor har en forventning om tilskud til den daglige økonomi.

Udbetaling af udbytte er også en god indsprøjtning til vor fælles økonomi, for udbytter bliver beskattet med enten 27 eller 42 pct. Og modtager pensionisterne pensionstillæg, bliver pensionstillægget reduceret med 31 pct. af udbyttebetalingen. Altså mindst en beskatning på 58 pct.

Og så er udbyttet baseret på et godt 2019 år og ikke på en fremtidig indtjening. Bent Bekker, Næstved

Flygtningekonventionen bør ændres

Som opfølgning på Christian Foldagers indlæg 20. marts om Fort Europa contra Den åbne Dørs politik overfor asylansøgere/migranter er her mit beskedne forslag:

Flygtningekonventionen bør ændres, så flygtninge udelukkende har krav på asylstatus i de lande, som grænser op til flygtningens eget og/eller i flygtningens egen kultur- og/eller religionskreds.

Kun på den måde kan vi på længere sigt forhindre store problemer i bl.a. Europa med social uro på grund af nedsat sammenhængskraft. Det er jo tydeligt, at der allerede er store problemer på grund af forskelle i menneskesyn, kultur- og religionsforskelle, selvom politikerne og andet godtfolk nødigt vil angive de årsager.

Med snart 40 års erfaring i bagagen må alle med realitetssansen i behold kunne indse, at flertallet af de tilkomne fra mellemøstlige og afrikanske lande – og deres efterkommere – aldrig bliver assimilerede i den vestlige verden.

Ursula von der Leyen er prototypen på den virkelighedsfornægtende politiker, når hun udtaler, at den kaotiske situation ved de ydre grænser ikke må begrænse de mange flygtninges mulighed for at søge asyl i EU. Hendes synspunkt vil med sikkerhed, hvis det vinder gehør, være en væsentlig årsag til et kommende sammenbrud i solidaritetsfølelsen og sammenhængskraften i Europa.

Og at EU ofte er en hæmsko for den fornuftsbetonede politik, er den nuværende krise et tydeligt eksempel på. Det er nationalstaterne, som handler, mens EU-politikerne sidder lammede i deres elfenbenstårn. Skal Europa overleve som vestligt område på længere sigt, skal Menneskerettighedsdomstolens indflydelse stækkes og de forældede konventioner bringes up to date – hvilket må indebære kraftige stramninger. Niels B. Larsen, Svenstrup

Svarer du, SKAT?

De offentligt ansatte er sendt hjem og formodes at arbejde hjemmefra. Det gælder formentlig også Skats ansatte. Men det er serviceniveauet ikke blevet bedre af. Der bliver stadig ikke svaret på skriftlige henvendelser, som er fremsendt via kontaktformularen på Skats egen hjemmeside.

Man modtager en kvittering med teksten »Vi vil forsøge at besvare din henvendelse i løbet af fem dage«. Jeg har nu ventet på svar i over en måned. Når man ringer på et af de numre, som fremgår af samme hjemmeside, hører man »Vi har meget travlt. Ring igen«. Ikke noget med at komme i kø eller indtaste et nummer, som Skat kan ringe tilbage på, når der er tid til det.

Bare man i Skat i det mindste havde travlt med at besvare de skriftlige henvendelser. Suk. Jeg håber, at en ledelsesperson i Skat læser dette. Niels Hosbond Petersen, Kokkedal

EU fejlede igen

I 2015 tillod EU migranter at oversvømme EUs medlemslande, og katastrofen truer i dag nationale identiteter. I 2020 svigtede EU fatalt da Italien bad om hjælp. Italienerne dør i tusindvis, medens EU-bureaukraterne, Tyskland og Frankrig hypper egne kartofler. Hvad skal vi egentlig med EUs 47.000 bureaukrater, når det brænder på? Torben Bach Sørensen, Grenaa

Du kan let gøre en forskel

Kunder har været rasende over, at Coop og mange andre butikker må rationere, så der er nok håndsprit til kassemedarbejderne. Også plejehjem og hospitaler mangler nu håndsprit. Men du kan let hjælpe. Vask hænderne grundigt, lige før du går på indkøb. Brug et stk. køkkenrulle, vådserviet eller handske til at åbne døre med og til at køre bil og cykel. Grib indkøbskurv eller indkøbsvogn med et stykke køkkenrulle, vådserviet eller handske. Rør aldrig ved varer, du alligevel ikke køber. Husk afstand til kassemedarbejdere og andre.

Ovennævnte er mindst lige så godt som håndsprit i butikken. Skæld ikke ud på kassemedarbejderen. Folk, der hamstrer eller stjæler håndsprit, er skyld i manglen. Du kan let gøre en forskel God indkøbstur. Jørgen Dufour, ingeniør i operations- og renrumsluftteknik, Hellerup