Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vi bør kunne undgå at skabe en spildevandsbombe

»Hvorledes kan regering og myndigheder forvente, at borgerne skal have respekt for de hygiejniske restriktioner i forbindelse med covid-19-epidemien, når det tillades, at der hældes skidt og lort ud i det fælles badevand?« spørger Jette Ingerslev. Arkivfoto: Radu Sigheti. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

11. juni 1853 brød koleraepidemien ud i den tætbefolkede hovedstad. Overalt flød det med affald, urin og afføring. Hovedparten af de syge var fattige fra de tætbefolkede og forurenede områder. I København slog koleraen 4.737 københavnere ihjel i løbet af fem måneder.

Selv om man ikke kendte den sygdomsfremkaldende mikroorganisme, så var myndighederne klar over, at de hygiejniske forhold måtte ændres i byen. De første kloakrør blev lagt i 1857, og det første vandværk åbnede i 1859. Siden er der sket betragtelige forbedringer af de hygiejniske forhold.

I begyndelsen af marts i år viste en ny epidemi sig som bekendt. Der blev opfordret til god hygiejne, herunder naturligvis også efter toiletbesøg. Borgerne har efterlevet forskrifterne – om end mange tidligt fandt, at de næsten raske/kun let syge burde testes og isoleres for at undgå smitte. Fra højeste sundhedsmyndighed lød det: Mundbind hindrer ikke, at man bliver smittet, men kan sandsynligvis hindre, at en inficeret person smitter andre. Ja, men er det ikke netop sagens kerne? Smitten skal stoppes ved kilden.

Midt i debatten om at stoppe smitten hører befolkningen så, at der skal lukkes 290.000 liter forurenet spildevand ud få hundrede meter fra den kyst, der er fyldt med badeglade mennesker. Endnu værre er det at erfare, at der 2014-18 blev udledt ti milliarder liter forurenet spildevand ud fra en af landets rigeste kommuner, nemlig Gentofte. Og yderligere 35 milliarder liter fra Københavns Kommune.

Det må kaldes en spildevandsbombe.

Hvor er den rettidige omhu? Og hvor er de ansvarlige? Hvorledes kan regering og myndigheder forvente, at borgerne skal have respekt for de hygiejniske restriktioner i forbindelse med covid-19-epidemien, når det tillades, at der hældes skidt og lort ud i det fælles badevand? De aktuelle problemer med forurenet spildevand må kunne løses med tankvogne eller et tankskib, der kan bringe det forurenede vand hen til et rensningsanlæg. Alt andet er dårlig stil.

Jette Ingerslev, speciallæge, dr.med., København