Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Vestagers forsømmelse

»Årsagen til Apples manglende skattebetaling findes blandt andre, men også hos Vestagers daværende chef, Jean-Claude Juncker, fra Luxembourg,« skriver Ib Mogensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LECOCQ / POOL

Margrethe Vestagers nederlag i skattesagen mod Apple viser i en nøddeskal hendes manglende forståelse af problemet.
Det er åbenlyst, at Apple ikke har betalt virksomhedsskat som forventet. Men problemets moder skal ikke findes hos Apple. Årsagen skal findes i EU selv, og løsningen er ikke at udstikke tvivlsomme bøder.

Årsagen til Apples manglende skattebetaling findes blandt andre, men også hos Vestagers daværende chef, Jean-Claude Juncker, fra Luxembourg. Luxembourg har haft en skattebegunstigelsesaftale med holdingselskaber. Hvis holdingselskaber flyttes fra andre EU-lande til Luxembourg, bliver de skattebegunstiget.

Når man eksempelvis flytter et holdingselskab fra Danmark til Luxembourg, vil man skifte en virksomheds beskatning i Danmark på 22 pct. ud med næsten ingen skat i Luxembourg. Omfanget af denne trafik har gjort Luxembourg til et af de rigeste lande i EU.

På samme måde er det med Holland og i tilfældet med Apple, Irland.

Vi har ikke en harmoniseret personskattepolitik i EU, og tak for det, men med varernes frie bevægelighed er en ensartet virksomhedsbeskatning en forudsætning for lige konkurrence mellem virksomhederne og EU-landene imellem.

Vestagers forsømmelse består i ikke at tage et opgør med sin forhenværende chef, Juncker, om den uensartede virksomhedsskat i EU, hvor Luxembourg er en af de helt store skurke.

Man kan sige, at Vestager var der, men ikke gjorde nogen forskel.

Ib Mogensen, Hørsholm

Det store grin

Hold da helt ferie, hvor jeg grinede.

En »nystartet krænkelsesbevægelse« foreslår et navneforbud mod »Langelænderen«, uha den med »kend den på knækket«, da betegnelsen er en hån mod Langelands beboere.

Endelig kom den danske humor frem fra skjulet. Det er absolut tiltrængt. Godt tænkt i Marstal.

Hjertelig tak fra en, som også er lidt vild med Eskimo-is.

Lis Pagh Nielsen, Hornbæk

Stands Kinas overgreb

11. juli mindedes man mange steder det frygtelige folkemord på muslimske drenge og unge mænd, der fandt sted i Bosnien i 1995. Der er for hele verden noget at tænke over. De færreste havde vel forestillet sig, at en sådan massakre kunne finde sted i Europa, efter at man havde set, hvor grusom holocaust havde været. Men ulykken skete, og den må ikke ske igen. Herom kan alle fornuftige folk sagtens blive enige.

Men ulykkerne fortsætter. Denne gang i Xinjiang-provinsen i det vestlige Kina. Her bor en muslimsk minoritet, uighurerene, kaldes den. Det kinesiske styre udfører en systematisk forfølgelse og terror mod disse mennesker. Tvangssterilisering og tvangsaborter samt deportationer hører desværre til dagens (u)orden, og dette folk går sin undergang i møde, hvis ikke verdenssamfundet vågner op og får standset dette kinesiske udryddelsestogt.

Vi må derfor opfordre regeringen til via FN at få uhyrlighederne bragt til ophør, og der bør derfor lægges et stor pres på de kinesiske myndigheder. Samtidig bør der tages kraftigt afstand fra den kinesiske regerings overgreb på Hong Kong, hvor menneskerettighederne tromles ned.

Mogens Nørgaard Olesen, Frederiksværk

Plejehjem

Foranlediget af kritikken af forholdene på plejehjemmet Kongsgården i Århus bragte avisen 15. juli, med to rammende artikler, en belysning af de generelle problemer på en stor del af vore plejehjem. Konklusionen må være, at kritikken i mere eller mindre grad har stået på i over tyve år, uden at der sket væsentlige forbedringer - nærmest tværtimod.

Sådan er det desværre næsten altid med monopoler. Løsningen bør derfor være en uafhængig smiley-ordning efter samme principper og med samme kontrolfrekvens som fastlagt af Fødevarestyrelsen.

Steen V. Skånstrøm, Nærum

Flyvende agurk

Har agurketiden lagt sin klamme hånd på Berlingskes spalter? De stort opsatte artikler om ministres indenrigsflyrejser er ude af proportion, sammenlignet med hvad der ellers er af vigtige emner.

Hvis en minister konkluderer, at en rejse med fly i en given situation er mest hensigtsmæssig i forbindelse med et møde i Nordjylland, skal vedkommende naturligvis ikke hoppe på dieseltoget bare for at sende et signal til folket om, at man skam rejser »grønt«, når regeringen nu går ind for en grøn politik.

Har regeringen ikke netop meldt ud, at den vil støtte dansk luftfart og i særdeleshed Kastrup Lufthavn med de enormt mange og for samfundet vigtige arbejdspladser?

Flytransport er kommet for at blive, og man bør ikke skose ministre og andre, der ser en fordel i at benytte sig af muligheden for hurtig og effektiv transport.

Knud Høgh Jørgensen, Greve