Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Verden er ikke todimensionel – den er meget mere

Jakob Ellemann-Jensen: »Nu er det ikke første gang, at jeg bliver analyseret. Og det er nok heller ikke sidste gang, at jeg er uenig i beskrivelsen.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Er jeg stolt af Danmark? Ja, meget. Mener jeg, vi i Danmark og i Skandinavien har nogle særlige kulturtræk? Ja, det mener jeg.

Betyder det, at jeg bliver rasende, når jeg ser en reklame fra SAS, som fortæller, at nogle af de dejlige ting, vi forbinder med vores nordlige breddegrader, har sit udspring andre steder i verden? Nej, det gør det ikke.

Faktisk glæder jeg mig over, at entreprenante og rejselystne danskere gennem tiden har ladet sig inspirere af snedige ting som cykler og vindmøller og har forfinet det, gjort det dansk og gjort det bedre. Det skal vi blive ved med.

I den seneste uge har der været en del debat om den SAS-reklame. Og det er evident, at den deler vandene. Jeg har blandt andet skrevet et tweet, hvor jeg fortæller, hvordan jeg ser budskabet.

Det har fået Berlingske-skribent Troels Heeger til at skrive i avisen, at jeg lyder som det, han kalder en »kulturløs lufthavnskosmopolit«, der ikke anerkender eksistensen af national identitet og kultur som andet end et kunstigt kampbegreb, der er skabt med henblik på at chikanere fremmede mennesker, og at jeg ikke kan få øje på kultur eller på nationale særpræg som andet end forskellige farverige klædedragter og finurlige skikke.

Det er noget af et skudsmål. Nu er det ikke første gang, at jeg bliver analyseret. Og det er nok heller ikke sidste gang, at jeg er uenig i beskrivelsen. Og det lette ville være at trække på skuldrene og lade folk skrive, hvad de vil.

Så hvorfor gør jeg ikke bare det? Fordi det ville være forkert. Fordi det spiller med på melodien om, at hvis du ikke er med os, er du imod os. Fordi verden ikke er todimensionel. Verden er ikke udsyn eller sortsyn. Verden er meget mere, end at enten er man rasende over en reklame, eller også er man imod Danmark og dansk kultur.

Jeg elsker mit land. Jeg har forsvaret vores værdier med våben i hånd og Dannebrog på skulderen. Jeg er stolt af vores lands kulturarv. Jeg er stolt af, at vi har en kultur, som står frem og møder verden. Og vi skal blive ved med at være os selv. Og vi skal blive ved med at rejse ud og lade os inspirere. For meget af det, vi tager med hjem, er langt bedre, når vi først har haft fingrene i det og gjort det til vores eget.

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre