Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Venstres Ungdom: Indfør obligatorisk valg om organdonation, bloddonation og stamcelledonation

For at imødegå manglen mener Venstres Ungdom, at der når en borger bliver myndig, skal foreligge et obligatorisk valg omkring organdonation, bloddonation og stamcelledonation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeff Pachoud / Ritzau Scanpix

Indfør obligatorisk donations-valg

9. februar trykte Berlingske en artikel om, hvordan en influencer havde sat fokus på stamcelledonation og bloddonation og derved fået ca. 600 mennesker til at melde sig som bloddonorer og 400 som stamcelledonorer. Det er rigtig positivt, da det kan hjælpe mange patienter i det danske sundhedsvæsen.

Men det er ikke kun blod og stamceller, der er mangel på. Det er også organer. I Venstres Ungdom mener vi, at staten som udgangspunkt ikke må eje nogens krop.

Derfor mener Venstres Ungdom, for helt pragmatisk at imødekomme problemet, at i forbindelse med andre opgaver, når en borger bliver myndig, skal der foreligge et obligatorisk valg omkring organdonation, bloddonation og stamcelledonation.

Således sikrer man, at alle borgere får taget stilling til disse vigtige valg, som naturligvis altid skal kunne ændres. Hvis individet ikke tager stilling, skal det resultere i en bøde. For som det tydeligt er set i de seneste dage, melder folk sig gerne, de skal bare have et skub.

Det skub kan man som stat godt være bekendt at give.

Maria Lagoni Andersen, sundhedsordfører i Venstres Ungdom

Klods-Hans og skolen

Kære Henrik Dahl

Når du som repræsentant for folkestyret Danmark på vanlig vis går i selvsving med din idiosynkrasi over for et  uddannelsessystem, som søger at løfte bredt, kniber jeg en tåre.

Jeg refererer her til dit indlæg i Berlingske Opinion 11. februar.

Talent fornægter sig ikke, vil mange mene, heller ikke dit. Du og dine tre brødre i Klods-Hans er svære at hamle op med.

Jeg tror dog, at salig H.C.Andersen anerkendte betydningen af flid og dygtighed. Det forekommer måske lidt banalt at pointere, at der bag fremskridtet udover flid, kræves flere færdigheder eller elementer af intelligens.

De skarpe hjerner skal nok finde vej, og du er jo selv et glimrende eksempel.

Social mobilitet og talentudvikling er ikke modsatrettede størrelser, og ikke et enten eller, men snarere et både og.

Det forekommer mig, at man som MF’er får spalteplads i Berlingske uanset tonen - eller måske netop derfor.

»De studerende skal finde sig i den evnesvage og udprægede danske tankefigur, at hvis man får gode karakterer, kan man umuligt være dygtig.« Og videre lyder det: »Her i Klods-Hans’ fædreland er der nemlig sørgeligt mange, der mener, at de dygtige er dem, der mangler formel viden og formelle færdigheder.«

Udsagnet forekommer mig skingert, let købt, unuanceret og lidet repræsentativt for det (ud)dannelsesmæssige niveau, der ønskes stræbt imod.

Måske, Henrik Dahl, skulle du lægge fjerpennen og komme ud af paladset og prøve dine færdigheder af sammen med alle os middelmådige begavelser, der har krydset grænser, godt hjulpet af samme breddeorienteret uddannelsessystem.

Lars Meinert, Vedbæk

Exit à la Brexit

Med en skøn tegning i min avis, Berlingske, går vores Jens Hage tirsdag til stregen med sin satiriske tegning af Dansk Folkepartis leder, der antydes at lede sit parti, som vinden blæser. Der kunne være åh så morsomt, hvis det ikke lige var det, det er: grusomt alvorligt. DF, der jo altid har været anti-EU, lægger sig - og ikke overraskende i den strøm - der måske opfatter en dansk kopi af Brexit som en ideel udgang af al den frem og tilbage-snak om vores medlemskab af EU.

DF har ikke læst og lært, hvad opdelingen og splittelsen i Europa i 1930- erne førte til og har overset passende sammenligninger med, hvad der i disse år sker lige uden for Danmark. Brexit har fået selskab af et Spanien, der kan blive delt i to, gule veste i Frankrig, Frankrig og Italien der bider ad hinanden, en desværre svagere Angela Merkel og et Østeuropa med et vredt Polen og et Ungarn, der ikke virker særlig pro Europa.

Men DF gør os alle en stor tjeneste, for de røber deres holdninger til Europa i god tid inden det kommende folketingsvalg - ja, man mærker deres hensigter og bliver ikke nødvendigvis forstemt, for vi kan nå at sætte krydset der, hvor fortsat EU-medlemskab måske kan sikres.

Torben H. Rohde, Hørsholm

Omskæring og kunstige jomfruhinder

Folketinget vil forbyde at konstruere kunstige jomfruhinder, i forvejen er det forbudt at omskære piger. Derimod vil det samme folketing ikke forbyde at bortskære dele af kønsorganerne på værgeløse drenge inden de er fyldt 18 år, og kan give deres samtykke. Besynderlig form for logik i 2019, hvor der kæmpes for ligeberettigelse mellem kønnene.

Torben Oest Wielandt, Birkerød