Venstre-ordfører: DFs friskole-forbud rammer skævt

»DFs forslag vil i stedet ramme de mange små friskoler, som sørger for, at der findes uddannelsestilbud i hele landet.« Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti kom for nylig med et forslag om totalforbud mod donationer til friskoler. Et forslag, som Socialdemokraterne også er positive over for. Deres argument er, at forbuddet skal forhindre økonomisk støtte fra uønskede kilder til friskoler med muslimske værdier.

Men er det i virkeligheden udemokratiske og fremmede værdier, som DFs forbud om et totalforbud vil ramme? Nej, det er det sådan set ikke.

DFs forslag vil i stedet ramme de mange små friskoler, som sørger for, at der findes uddannelsestilbud i hele landet. Faktisk bor hver tredje friskoleelev i en af Danmarks mindste byer. Forslaget vil ramme de små skoler, fordi de er afhængige af støtte fra det omkransende civilsamfund.

De 29 friskoler med muslimske værdier, som DF forsøger at ramme med forbudet, modtog ifølge tal fra Dansk Friskoleforening i 2016 i alt 22.000 kr. i private tilskud og gaver. Til sammenligning modtog 42 procent af landets øvrige frie og private skoler hele 16,9 millioner kroner. De tilskud, DF taler om, udgør altså reelt kun 0,13 pct. af alle de tilskud, som DF forbyder med sit forslag.

Så kan man da tale om at ramme ved siden af.

Friskoleloven er allerede blevet strammet med virkning fra januar 2017, så friskolerne skal oplyse navne på donorer, der støtter med mere end 20.000 kr. Det sikrer gennemsigtighed i forhold til, hvor støtten kommer fra. Set i lyset af den lovændring har jeg svært ved at forstå, hvorfor DF har behov for at komme med dette forslag.

Det er forrykt, at visse politikere ikke tænker deres »løsninger« mere til ende. Det er jo ikke de muslimske skoler, der kommer til at mærke de alvorlige konsekvenser af sådanne snuptagsløsninger. Nej, det er børnefamilierne i landdistrikterne.