Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Venstre har vist fået en madplan galt i halsen

Kultur- og fritidsborgmester i København Franciska Rosenkilde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Forleden åbnede jeg avisen og opdagede, at beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard må have taget fejl af min politik. Således kunne jeg læse, at vi, ifølge CLS, med hovedstadens madplan nærmest vil tvinge københavnerne til at spise vegansk: »…går man om bord i retterne, står det klart, at hovedsigtet er at indføre plantebaseret – altså vegansk – mad i kommunens institutioner.«

Som klimaambitiøs politiker er det mig magtpåliggende, at vi arbejder med vores fødevareforbrug i kommunen. Og jeg forklarer meget gerne om vores visioner på fødevareområdet. For der er brug for at handle her.

Ifølge den grønne tænketank Concito er den gennemsnitlige danskers mad mere klimabelastende, end personens forbrug af el, varme, benzin og diesel tilsammen.

I København arbejder vi derfor på en ny madplan, der skal skrue markant op for de grønne ambitioner for den mad, vi serverer i kommunen. En del af ambitionen i den nye madplan er, at kødet kommer til at spille en mindre – ikke en ikke-eksisterende - rolle. Konkret ønsker vi, at der fremover skal være fokus på at fremme plantebaseret mad samt begrænse det røde kød og madspild. På den måde hjælper vi både klimaet og københavnerne, hvoraf 65 pct. gerne vil spise grønnere. Franciska Rosenkilde, kultur- og fritidsborgmester, København (ALT)