Velfærd – et andet ord for socialisme

Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

22/9 havde Malthe Grønlund Poulsen et særdeles velskrevet og velformuleret indlæg i Berlingske om uddannelsessystemets trængsler og krav om effektivisering. Enhver forælder ville være stolt af sådan en søn, og for mig gav det et håb for ungdommen om indsigt og eftertanke.

Ethvert godt indlæg har en morale, og Malthes morale var da også, at det var urimeligt at gøre det billigere at køre i dyre biler frem for at investere mere i uddannelsessystemet. Det lyder som et rimeligt synspunkt, som også kunne bruges i alle andre segmenter af vores velfærdssystem, men som alle andre indlæg viser det desværre kun halvdelen af historien.

Hver dag sætter tusindvis af mennesker (sikkert også Malthes forældre) sig i deres biler og kører på arbejde for at tjene penge, så de kan betale den skat, som vores uddannelsessystem og øvrige velfærd bygger på. Disse mennesker kører i biler, der udover at være meget lidt komfortable, sikkerheds- og miljømæssigt halter bagefter. Dette fordi bilerne er brandbeskattede for igen at skaffe penge til blandt andet den offentlige transport, som kun de færreste har mulighed for at anvende, da langtfra alle bor i byområderne.

Så er det, jeg spørger: Er det urimeligt for engangs skyld at give disse mennesker en mulighed for at forbedre den transport, som udføres, fordi den er nødvendig og ikke som luksus? Velfærd er et smukt ord, som vi alle kan lide, men desværre bruges ordet alt for ofte som en mere spiselig erstatning for ordet »socialisme«. Erik Palsbo, Hundested